Ideje meseca maja

Zdi se mi, kot da je še nedolgo tega, odkar smo s prijatelji nazdravljali na novo leto in letos še vedno nisem osvojila dejstva, da moram pri datumih letnico zapisovati pravilno – za eno številko višjo :). Morda je kriva obilica dela in da se zadnje čase vse moje življenje vrti okrog ene same teme (magisterija), saj sem ob pogledu na naslov “Tamarine ideje za mesec maj” nekaj samo časa strmela v zaslon in se spraševala, kdaj sta šla mimo mene dva meseca, od kar sem nazadnje pisala rubriko … .

Ne morem verjeti, da je že tukaj … maj … eden mojih najljubših mesecev, ko nam “trga” še malo bolj kot je običajno 🙂 . In obožujem ga, zato kar ne morem verjeti, da smo že v njegovi drugi polovički. Jaz in peti mesec sva blazno kompatibilna, ker prihaja z roko v roki z meni ljubimi trenutki, ko:

  • se kot pravi foodie veselim otvoritve sezone piknikov
  • me zjutraj na kolesu ne zebe več v prste na rokah 🙂
  • se moja mlečna polt lepo obarva (in nepravilnosti na koži so takoj manj opazne 🙂 )
  • je dan dovolj dolg, da poleg službe in športanja, najdemo čas še za večerno druženje s prijatelji
  • se začnejo prvi izleti na morje
  • nisi več čuden, če se sprehajaš po mestu s sladoledom v roki
  • pridejo Birkenstockice in ostali “zračni čevlji” iz omare (jeeeeeej!)

Če ste med srečneži z nekaj presežka prostega časa, ali pa iščete navdih za preživljanje podaljšanih dni, z vami delim moj tokratni top izbor meseca (poleg ultra obveznega obiska nove slaščičarne na Čopovi – Aroma, mmm). Še vedno sta pred nami dva majska vikenda in ker se tega obeta vremenska napoved, ki je kot nalašč za “ničnedelat”, vam predstavljam moje ideje.

 

Poslušam …

srečna in s polnimi usti jagod, si že tri tedne vrtim playlisto Buena Viste Social Cluba (mimogrede, 23. junija prihajajo v Cankarjev dom). Moja najbljuša pesem, ki me spominja na nedavno potovanje na Kubo, je Chan Chan. O njej je skladatelj zapisal, da je to melodijo sanjal, vendar jo je slišal tako razločno in jasno, kot da bi jo igral nekdo na ulici. In točno tako sem se počutila tudi sama, ko sem jo prvič zaslišala – kot da je to pesem, ki me spremlja že vse moje življenje, čeprav sem jo takrat slišala prvič. Vedno, ko si jo zavrtim, občutim neizmeren mir in srečo, ki ju ne morem opisati z besedami … zidovi bežigrajskega bloka in siva Ljubljana ne obstajata več, samo prostran ocean, bel pesek in sijoče oči Kubancev, ki nimajo dosti, pa vendar še tisto malo, kar imajo, radi delijo s tabo.

 

Potujem in raziskujem …

zaradi “resnih” opravil, ki so pod vodstvom mojega hedonizma ob prvih sončnih žarkih malce trpela, tokrat v maju žal ne bom obiskala najlepšega umetniškega mesteca v hrvaški Istri po imenu Grožnjan. Tartufe bom žal kupila kar v Sparu, razgled na griče in morje v daljavi, ob katerem uživam, ko sedim na zidu pred kavarno Kaya, pa si bom naslikala v glavi.

Če se čez vikend znajdete kje blizu morja, je s slovenske obale do Grožnjana zgolj slabe pol ure vožnje, vendar je vredno pregrešno dobrega kosila in tavanja po ulicah mesteca, ki je prežeto z ateljeji in galerijami hrvaških umetnikov.

Športam na kavču a.k.a. gledam …

film po fantovi izbiri, ki ni akcija 🙂 . Zadnje čase sva imela pri izbiri filmov res srečno roko, tokrat pa nisva načrtovala pogledati ničesar, dokler ni začel iznenada zvečer poglobljeno razmišljati:”Ko smo mladi imamo navdušenje in čas, a nimamo denarja. Nato odrastemo, se postavimo na noge in čeprav si želimo poskusiti mnogo stvari, nam kronično primanjkuje časa. In v starosti, ko imamo oboje, čas in denar, žalostno ugotavljamo, da smo izgubili navdušenje.” Medtem ko sem s privzdignjeno obrvjo razmišljala od kod mu naenkrat te globoke misli, je rekel, da se spominja filmske zgodbe, ki ta proces postavi na glavo. Nisva potrebovala dosti časa, da sva ugotovila, kateri film je to – The Curious Case of Benjamin Button. Obema je bila znana Fitzgeraldova zgodba, na kateri je osnovan film, vendar pa se nisva mogla spomniti ali sva ga pred leti že pogledala, saj je od njegovega izida minilo že 7 let. A kljub temu, da morda tokratna izbira filma ni najbolj aktualna kar se tiče hollywoodskih novitet, zgodba s tako globokim sporočilom ne more zastarati.

vir: Pinterest
vir: Pinterest

Glavni junak filma, Benjamin Button, se je rodil z izjemnim medicinskim stanjem, zaradi katerega se njegovo telo vsak dan pomlaja. Oče se mu je zaradi pretresenosti nad njegovim izgledom in šoka ob izgubi žene, ob rojstvu odrekel. Proces Benjaminovega življenja teče v obratni smeri – od starosti do rojstva, njegov um pa nasprotno od telesa začenja na ravni dojenčka. Otrok v telesu starčka se uči hoditi, govoriti in razumevati svet okoli sebe. Kot vizualno zrel gospod se prvič sreča z alkoholom, spolnostjo in zaljubljenostjo v mlajše dekle, kar se kasneje prelevi v osrednje dogajanje filma. Vseskozi se zaveda, da je drugačen od ostalih in čeprav se počuti osamljenega, saj medtem, ko se sam mlajša, njemu ljubi ljudje odhajajo in umirajo, živi polno in neobremenjeno življenje. Zanj je vsak dan čudež, ne išče ne napak, ne težav in sprejema minljivost kot nekaj, kar nas uči pomena ljubezni in pogrešanja. Ljudem, ki so ga prizadeli odpušča in pravi, da je jeza nesmiselna, ker moramo na koncu tako ali tako vse pozabiti in odpustiti. Uči nas, da frazi “prehitro/prepozno” nista pomembni, saj za spremembo in jasno namero, čas ne obstaja.

vir: bedsidetablebooks.files.wordpress.com
vir: bedsidetablebooks.files.wordpress.com

Življenje se začne in konča skrivnostno, ampak vmes je pokrajina doživetij, ki jih lahko nemo opazujemo, kako bežijo mimo nas, ali pa se z navdušenjem otroka, podamo na pot po njej.

 

Knjiga, ki jo komaj čakam …

Yoga Girl Book mlade avtorice Rachel Brathen. Švedsko dekle, ki živi sanje marsikoga, saj se profesionalno ukvarja z učenjem joge na Costa Rici. Rachel že dlje časa spremljam na Instagramu (@yoga_girl), kjer navdihuje ljudi s svojo zgodbo, fotografijami in življenjem jogija. Knjiga ni zgolj vodič za vadbo joge, temveč je prežeta z njenimi osebnimi izkušnjami ter recepti. Yoga Girl book je moja poletna obvezna oprema za zdrav duh v zdravem telesu. Medtem, ko čakam na knjigo, pa z veseljem pokukam na njen blog z nadrealno čudovitimi slikami.

 

Parea-Rachel Brathen
vir: www.facebook.com/rachelsyoga/photos_stream

 

Vam je prispevek všeč? Vabljeni k branju naših ostalih mesečnih idej:
April s Tamaro
April z Anjo
Marec z Anjo
Februar s Tamaro
Januar z Anjo

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja