Sporočila telesa

Sporočila telesa

Zadnjič sem vam v prispevku Dieta – ne hvala predlagala, da bodite pozorni na sporočila telesa (počutje po jedi, kje se nabira maščevje, težave s kožo, lasmi, nohti, splošno počutje, močna želja po prav posebni hrani). Naš vsakdanjik in prehrana sta namreč že tako hitra, da sporočil telesa več niti ne slišimo, kaj šele, da bi jih znali razložiti.

Telo se oglaša – a kaj mi pripoveduje?

www.parea.si_sporocila_telesa

Kot otrok nikoli nisem marala mleka, prav smrdelo mi je. Mama se je dolgo trudila, da bi ga uživala (takrat je bilo modno poudarjati pomen uživanja mleka za zdravje kosti in razvoj otroka), a sem se ji na vse možne načine upirala. Še vedno se tudi spomnim, kako hude trebušne krče sem imela v starosti okrog 6 let. Naključje?

V srednji šoli sem veliko hodila v hribe, zato sem imela doma vedno zalogo piškotov, da sem jih jemala s seboj za malico. Nikoli jih nisem načela doma, niti pomislila nisem nanje. Kot študentka sem opazila, da so se v izpitnih obdobjih, ko sem presedela brez gibanja po več mesecev, prvič pričeli pojavljati občutki nenasitne lakote, začela sem odpirati škatle piškotov za v hribe… Paradoks, ali kaj?

V tem času so mi na rutinskem pregledu ugotovili, da moja ščitnica preslabo deluje. Glede na to, kako sem se počutila že vrsto let pred tem (utrujenost, pomanjkanje energije, apatičnost…), da sem bila (pre)suha, sem verjetno hipotirozo imela že kar nekaj let.

Na prvi pogled so bile vse te izkušnje med seboj nepovezane, skupno pa jim je bilo to, da so bile tako ali drugače povezane s hrano. Zato sem začela eksperimentirati z različno prehrano, preverjala različne teorije in nasvete, preizkušala različne diete. Ker nisem zares vedela, kaj mi je telo sporočalo, oz. kaj so pravzaprav vzroki za te težave, so bile odločitve, ki so sledile,  intuitivne. Prevzela sem tiste navade, ki so ustrezale meni in mojemu telesu (laboratoriju) in nisem slepo sledila priporočilom.

 

Moj način prehrane

www.parea.si_sporocila_telesa

No, in tako sem si izdelala svoj način prehranjevanja, ki mi je odlično ustrezal. Veliko zelenjave, riža, praktično nič mesa, krompirja, testenin in kruha, vse vedno začinjeno z najrazličnejšimi začimbami iz vsega sveta. Zelenjava in riž zato, ker sem nora na azijsko kuhinjo (pa ne kitajsko!), ki je polna sveže zelenjave in zelo hitro pripravljena – 15 minut je dovolj. Brez mesa, ker sem se ga v otroštvu prenajedla. Zakaj brez krompirja? – predolgo traja, da se skuha, nimam potrpljenja. Zakaj brez testenin in kruha? – ker sem v svojem laboratoriju ugotovila, da enostavno nimam želje po tej hrani. Za malice polnomastni fermentirani mlečni izdelki, ker hitro nasitijo.

S takšno prehrano sem imela dovolj energije za vse svoje podvige, še vedno pa so mi bila prav oblačila iz osnovne šole. In kar je glavno: uživala sem v njeni pripravi in uživala sem, ko sem jo jedla!

 

Stres, ki pelje v slabo vest… in »šlaufke«

www.parea.si_sporocila_telesa

Po nekaj letih službe, ko sem vse več delala, vse manj kuhala, imela vse manj časa zase in ko sem v enem letu doživela več zaporednih stresnih dogodkov, pa se je zgodilo tudi meni. Meni, ki sem vendar vedela, v čem je »finta«! Začela sem se rediti, zlasti okrog trebuha. In kar je še huje, pojavili so se redni napadi sle po hrani, predvsem sladki in mastni. Privoščila sem si jo pred spanjem, za nagrado po napornem dnevu. In ker je bila taka hrana povsem v nasprotju z mojimi prepričanji o zdravi prehrani in mojim dotedanjim načinom prehranjevanja, je sledila tudi obilica slabe vesti in samoobtožb. Poleg tega sem imela vse več težav z zdravjem, bila sem nespeča…

Stvari so očitno ušle izpod nadzora, bila je potrebna sprememba. Kar sem prej delala intuitivno, sem sedaj delala že mnogo bolj premišljeno. Glede na to, da sem bila celo življenje suha, sedaj pa sem pridobila kilograme, ki so se mi vsi obesili okrog trebuha, sem vedela, da je to glavno sporočilo telesa, ki mi ga telo pošilja. Abdominalna debelost je danes v svetu zelo pogosta, ravno zaradi slabih prehranskih navad in stresa. vzrok zanjo pa je hormonsko neravnosvesje.

www.parea.si_sporocila_telesa

Spet sem se zatekla v lasten laboratorij. Premislila, kaj naj naredim, in začela. Za nekaj tednov sem iz prehrane izključila vse ogljikove hidrate, vsa poživila (kava, alkohol…), vključila pa – zame – velike količine beljakovin (enkrat ali dvakrat dnevno tudi perutnino in ribe). Zdrave maščobe sem tako že prej uživala, tu se ni nič spremenilo. Jedla sem toliko, kolikor sem želela. Spet sem se več gibala. Spat sem hodila najkasneje ob desetih zvečer. Rezultat: adijo, šlaufki!

Nisem torej šla na nobeno posebno dieto in upala na čudež. Poslušala sem telo in tako našla vzrok, ki sem ga nato na telesu nenasilen način omilila. Tudi fizično se nisem izčrpavala, privoščila sem si čas zase, brala, še bolj skrbela za telo. Tako preprosto je bilo!

Darilo sebi

Zato si v teh prazničnih časih podarite sebe. Za nekaj dni se dajte na eno samo in edino dieto, ki jo zagovarjam – informacijsko dieto. Omejite gledanje TV. Omejite uporabo računalnika. Omejite uporabo telefona. Odklopite se od sveta, priklopite se nase. Poslušajte se. Kaj si želite? Kaj potrebujete? Naj vam tega ne govorijo drugi.

www.parea.si_sporocila_telesa

Namesto, da se spet odločite za neko novo dieto, ki jo boste pričeli takoj po novem letu, raje naredite tole. Zapišite si, kaj ste jedli kot otrok, kaj kot najstnik, kaj jeste sedaj. Nekako za vsako desetletje življenja. Za vsako obdobje napišite tudi, koliko ste bili telesno aktivni in kakšna je bila vaša postava. Se morda kaže kak vzorec?

Pa sedaj? Ste zadovoljni s svojo prehrano? Ste zadovoljni s svojim telesom (izgled, kondicija), s svojim zdravjem? Kaj bi želeli spremeniti? Napišite, kaj mislite, da bi morali jesti, pa ne. Zakaj tako mislite – ker ste to nekje slišali, ali ker vam to sporoča telo?

In napišite si pismo, zakaj se imate radi!

Za konec – začetek!

Po petnajstih letih iskanja (pre)hrane, ki bi mi ustrezala, lahko rečem, da sem končno na začetku. Končno imam toliko izkušenj, da vem, da delam prav, ko poslušam svoje telo in ne sledim slepo trenutnim modnim zapovedim o prehranjevanju. Šele sedaj odkrivam, kaj signali, ki mi jih pošilja telo, sploh pomenijo. Tako lahko hitreje reagiram in mu dam tisto, kar potrebuje.

www.parea.si_sporocila_telesa

Začenjam spoznavati še eno stvar, in sicer, da naše telo ni le naš laboratorij za poizkuse, temveč tudi naš tempelj, s katerim želim delati spoštljivo in ga negovati, od zunaj in od znotraj. Nasilja smo že tako vsakodnevno deležni preveč, zakaj bi mučili še sami sebe?!

Upam, da z novim letom stopite na to pot z mano, da bomo sporočila telesa in načine, kako odgovoriti, odkrivali skupaj.

www.parea.si_sporocila_telesa

Srečno 2016 vam želim, pa veliko ljubezni! In dobre hrane! 🙂

Comments

comments

  3 comments for “Sporočila telesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja