Prosti čas otrok

Prosti čas otrok

Prispevek sem zasledila na spletu in zdi se mi odličen. Nosi nadvse močno sporočilo, zato del njega tudi objavljam.

Naslov: Profesor Cesare Catà svojim učencem.

V Italiji imajo otroci zelo dolge poletne počitnice – polne tri mesece. Pred počitnicami vedno dobijo domače naloge pri nekaterih predmetih, da ne bi v tem času pozabili, kar so se med letom učili. V skladu s to prakso je profesor Cesare Catà, ki predava na gimnaziji Don Bosco v mestu Fermo, svojim učencem spisal domačo nalogo. Zaokrožila je po vsem svet-u, saj profesor namesto običajnih vaj in nalog svojim učencem daje življenjske nasvete, misleč na njihovo psihično blagostanje kateremu daje prednos pred “piflarijo”. (Vir: http://zastarse.si)

Profesor Cesare Catà svojim učencem.

Zapis njegovih nalog – prosti čas otrok

1. Včasih se zjutraj sprehodite vzdolž obale popolnoma sami – opazujte odsev sonca in razmišljajte o stvareh, ki jih imate v življenju najraje, počutite se srečno.
2. Potrudite se uporabljati nove besede in besedne zveze, ki smo se jih skupaj naučili med šolskim letom. Več stvari kot jih lahko poimenuješ, več stvari si lahko predstavljaš, več stvari, ki si jih lahko predstavljaš, bolj si svoboden.
3. Berite čim več. Vendar ne zato, ker morate. Berite zato, ker poletje navdihuje avanture in sanje, z branjem se boste počutili kot lastovke v letu. Berite, saj to je eden najboljših oblik upora, ki ga imate (za nasvete, kaj brati, se obrnite name).
4. Izogibajte se stvari, situacij in ljudi, zaradi katerih se počutite slabo ali prazno: iščite spodbudne situacije in družbo prijateljev, ki vas bogatijo, ki vas razumejo in cenijo zaradi tega, kar ste.
5. Če ste žalostni ali prestrašeni, ne skrbite: poletje, tako kot vse druge lepe stvari, lahko vznemiri dušo. Poskusite pisati dnevnik, da bi ponovno podoživeli vaše občutke (septembra jih lahko skupaj preberemo, če želite).

ni še konec …

6. Plešite. Brez sramu. Pred hišo ali v vaši sobi. Poletje je neke vrste ples in noro bi bilo se tega ne udeležiti.
7. Vsaj enkrat vstanite zgodaj in poglejte jutranjo zarjo. Dihajte v tišini. Zaprite oči in bodite hvaležni.
8. Čim bolj bodite telesno aktivni.
9. Če srečate osebo, ki vas fascinira, ji to povejte z vso iskrenostjo in očarljivostjo, ki jo premorete. Ni pomembno, če bo to razumela ali ne. Če tega ne dojame, to samo pomeni, da ta oseba ni vaša usoda. Če pa dojame, bo poletje 2015 zlati čas za skupne sprehode (če vam to ne uspe, se vrnite na točko št. 8).
10. Ponovno preberite zapiske z naših predavanj. Primerjajte stvari, ki smo se jih učili s tem, kar se vam dogaja v življenju.
11. Bodite srečni kot sonce in neukrotljivi kot morje.
12. Ne govorite grdih besed, bodite vedno kulturni in prijazni.
13. Glejte filme s srce parajočimi dialogi (po možnosti v angleščini), da bi dopolnili vaše jezikovne spretnosti in vašo sposobnost sanjati. Ne dovolite, da se film konča z odjavno špico. Doživljajte ga skozi celo poletje.
14. Naj bo bleščeča svetloba ali topla poletna noč, vedno sanjajte, kakšno bi moralo biti vaše življenje. V času poletja iščite moč, da nikoli ne bi odnehali in dajte vse od sebe, da bi uresničili sanje.
15. Bodite dobri.

Dragi moji, naj se poletje začne! Iz zgornjega zapisa pa vzemite vsaj en nasvet. Zelo pomembno je namreč kako vaši otroci preživljajo prosti čas.

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja