PREKMURJE – Izlet v dvoje

Prekmurje – izlet v dvoje v prijetni okolici o dobri hrani

 

In sva šla … v najino Prekmurje, kamor rada zahajava in se bova vedno tudi vračala

Možek in jaz- Čisto sama. Po treh letih. Je rekel, da greva malo čez vikend v Prekmurje – se družit, potepat, malo spočit in se lepo imet. Sonček je sijal, veter močno pihal, a naju ni nič motilo, saj sva že komaj čakala, da se najin potep začne.

In sva šla ... v najino Prekmurje1_www.parea.si

Ker sta najini mami Prekmurki, so to kraji lepih spominov na otroštvo, ko sva vsak pri svojih starih starših preživljala počitnice in se družila z bratranci in sestričnami. Jaz v bolj mestnem okolju Murske Sobote, kjer smo se potikali po parku, metali na koš, hodili na murskosoboško kopališče in lovili žabe. On pa na Goričkem, med hribčki, svežim zrakom in živalcami. O Prekmurcih pravijo, da so prijazni in zelo gostoljubni in iz lastnih izkušenj lahko napišem, da je temu res tako. Z družino smo velikokrat obiskali sorodnike, ki so živeli po okoliških vaseh in vsi so nas vedno bogato pogostili in nas bili zelo veseli. Najverjetneje sem prav tam prvič videla vso druščino domačih živali in zavohala pravi kmečki zrak ter okusila pristnost in preprostost podeželskega življenja.

Panonska vas

Panonska vas, kjer sva stanovala, je skupek sedmih panonskih hiš v vasi Tešanovci, čisto blizu Moravskih toplic in tamkajšnjih Term 3000.

Tako kot tiste v 15. stoletju, so grajene iz ilovice in pokrite s slamo, notranjost pa je na prvi pogled lepo opremljena z masivnim pohištvom. Žal je bilo v najini hiški kar nekaj majčkenih “brc mimo”, ki so za tako mlado naselje popolnoma nepotrebne napake – odlomljeni ročaji za obešanje brisač, za zapiranje tuš kabine, v stenah le žeblji, ker nekatere fotografije manjkajo, grd madež na steni, kamor so pritrdili klimo … . Kljub načeloma simpatičnem naselju, pa menim, da bi morali biti gospodarji malce bolj odgovorni, ker če temu ne bo tako, bodo objekti začeli propadati, gostje pa se ne bodo vračali nazaj.

Panonska hiša včasih
Panonska hiša včasih

Gostilna k Rotundi

 

Tudi svoje brbončice sva razvajala in si privoščila “papcanje” v gostilna k Rotundi”, ki se nahaja v vasi Sela. Bilo je tako slastno, da bi jo še angelčki jedli, če bi ritke imeli :-)!
Predlog: če boste ravno pri vasi Selo, si oglejte še Rotundo Sv. Nikolaja, ki je izjemen spomenik okrogle romanske arhitekture ter gotskega slikarstva. Nastala je v sredini 13. stoletja. Sezidana je iz opeke, zunanjščino pa imenitno razčljenjujejo talni zidec, ritmično razporejene lizene, slikovit podstrešni venec ter stožčasta skodlasta streha (vir: park-goricko.org).

 

Rotunda
Rotunda

TERME 3000

Niti ne pomnim, tako daleč je že od tega, ko sem bila na zadnje v termah in prav radovedna sem bila, kako bo. Pričakovala sem veliko – mir, relaksacijo, urejene bazene in prostor – dobila pa malo oz. nič. Terme 3000 so bile res polne. Prepolne! Ne vem ali sem jaz razvajena ali pa imam vseeno malce drugačno predstavo o tem, kaj je lepo in kaj bi bilo potrebno vsaj malo modernizirati. Fotografije, ki jih ponuja splet še zdaleč niso takšne, kot je realnost. V glavi se mi je vsekozi porajalo vprašanje: “Kaj za vraga počneš na počitnicah v termah celih 5 dni?” Če se malce pošalim, lahko rečem, da bi umrla od groze :-). Midva sva po dveh urah že sedela v avtu in mislim, da me v termah ne bo naslednjih nekaj let.

Kam vse po Prekmurju

 

Plečnikova cerkev
Plečnikova cerkev

 

Če želite sprehod in stik z naravo lahko obiščete BUKOVNIŠKO JEZERO, znano po svojih energetskih točkah, ki so jih našli številni radiostezisti in bioenergetiki. Najdenih energetskih točk je preko 50, označenih pa je 26. Znane so po blagodejnem in zdravilnem sevanju zemlje, ki izboljša počutje in zdravje ljudi.

 

V občini TIŠINA, ki je na poti iz Murske Sobote do Radencev, vsako soboto organizirajo pravo kmečko tržnico, v njeni okolici pa si lahko ogledate tudi različne kulturne (cerkev, dvorec, graščina, gasilski muzej) in naravne (reka Mura, vrt spominov in tovarištva, park in ribnik) znamenitosti.

 

MLIN NA MURI lesena konstrukcija, postavljena na štirih stebrih ob bregu reke Mure, z vodnim kolesom, ki je je pritrjeno na dveh plavajočih čolnih iz železa ter je znanilec življenja in simbol sožitja med mlinarjem in reko. V mlinu vam ponujajo belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke. Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov, leta 1925 pa naj bi bilo evidentiranih 93 lastnikov le-teh. Edini preostal panonski plavajoči mlin v Sloveniji danes je Babičev mlin na Muri v Veržeju. Gre za unikaten spomenik slovenske dediščine neprecenljive vrednosti.

Na poti domov sva do Maribora peljala po stari cesti. Oba sva želela obujati spomine na 40 minut dolgi vožnji ter videti, kaj vse se je ob poti spremenilo. Na eni strani žalostna podoba razpadajočih kmetij, gostinskih objektov in poslovnih prostorov, na drugi pa nove hiše, kjer so si mlajši rodovi postavili dom.

“100% prekmursko”

– gibanica,
– vrtanek,
– bograč,
– bujta repa,
– bučno olje,
– štorklje,
– Mlin na Muri,
– ravninska pokrajina,
– toplice (Radenci in Moravci),
– pesem Marko skače in Vsi so venci vejli,
– znani Prekmurci: Feri Lanjšček, Vlado Kreslin, Milanu Kučanu, Miško Kranjec, Regina in drugi,
– prekmurščina 🙂

Slovarček prekmurskih besed iz moje mladosti

lejku – lahko
gnes – danes
retaši – štrudelj
vankiš – vzglavnik
krumpši – krompir
falat – kos
ge – jaz
gučati – govoriti
enjati – nehati
baota – trgovina
fküper – skupaj
baugati – ubogati
küjpen – kupim
betežen – bolan
labuška – posoda
bilica – jajce
brnđza – zabava
čaren – črn
čeden – pameten
čunta – kost
fkraj – stran
dveri – vrata
ednouk – enkrat… več pa lahko najdete TUKAJ.

Ko se voziš po tamkajšnjih koncih, čutiš mir. Sem se spraševala ali bi bili Ljubljančani sposobni živeti v takem okolju, postati bolj mirni in sproščeni, ali je vse to stvar karakterja?

Moje Prekmurje, tako srčno si želim, da se postaviš na noge in da tamkajšnji ljudje najdejo upanje in priložnosti, da si ustvarijo družinsko življenje v tako lepem koncu Slovenije.

Najino Prekmurje – še se bova vračala nazaj..

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja