Hiškarije

Hiškarija – kjer se rojevajo spomini

 

Hiškarijina mama, kot sem jo poimenovala, je Zala Pavšek. Dogovorili sva se, da jo obiščem v njenem domu, kjer ima tudi svoje ustvarjalno gnezdece.

Hiskarija Zala

O ZALI

 

Zala je po izobrazbi arhitekta. Navdušujejo jo lepe, uporabne in nenavadne stvari. Nikoli si ni čisto zares predstavljala, da bo tudi sama podjetnica, zdaj pa bi izredno težko zapustila to mesto nenehnega ustvarjanja, svobode, neposrednega stika s strankami, samosvojega delovnega časa ter prijetnega delovnega gnezda. Seveda ni vse popolnoma rožnato. Zala je v prvi vrsti ustvarjalka in se stežka loti papirologije. Ker pa mora imeti vse kot iz škatlice tudi temu mesečno posveti nekaj časa.

Je mama dveh razigranih otročkov, ki sta tudi njena “pomočnika oz. preizkuševalca”, saj gredo vsi izdelki skozi otroško testiranje. Prototipe si kasneje tudi prisvojita. Starejši, sedemletnik, je zelo ustvarjalen in dnevno prihaja z novimi in novimi idejami. Šiva vrečke iz blaga, trenutno se navdušuje nad izdelki iz belega papirja. Štiriletnica je čisto prava nadzornica pri izdelavi KredBred ima ta tudi že pestro zbirko svojih.

O HIŠKARIJI

 

Ime znamke Hiškarija je prisrčno in zaobjame izdelke namenjene domu, družini, njihovim članom in ne samo otrokom katerim je namenjena večina izdelkov. Zala je iskala sveže ime, še ne slišano. Skozi proces iskanja imena se je zatekala k besedi hiša in v določenem trenutku je skovanka Hiškarija sama od sebe padla na papir. Osnovno vodilo je, da so izdelki več funkcionalni, vsakdanji ter kar se da drugačni od videnih. Morajo biti prijetni tako na otip kot pogled ter primerni za uporabo v vsakem trenutku.
Sama lahko zagotovim, da je temu res tako. Moja Iva je namreč ponosna lastnica hulahoop obroča, po imenu Tone, ki nudi vse od zgoraj naštetega.

Nekaj časa je zgodbo Hiškarija soustvarjala z interieristko Špelo, ki sem jo tudi spoznala. Zelo lepo ju je bilo opazovati skupaj, saj sta deloval kot pravi ženski tim. Nič čudnega, da z Zalo še naprej sodelujeta na projektih, kljub temu, da je Špela zaradi službe intenzivno delo, v Hiškariji opustila.

Prvi izdelek je nastal po naključju, ko je Zala iskala primerno darilce (stensko uro), ker ni našla take, da bi jo prepričala, se je izdelave lotila sama.

Tisti, ki delate od doma veste, da je za delo potrebna velika mera discipline in motiviranosti. Doma je namreč veliko motečih faktorjev, ki lahko odvrnejo od dela ali pa nas zamotijo, zato me je zanimalo, kako se Zala vsak dan pripravi na delo. Svoj okvirni dnevni plan naredi že zvečer, pod odejo. Težko začne delati, če si vnaprej ne pripravi delovnega prostora. Zato takoj, ko odda otroke, hitro uredi stvari, ki so ušle iz svojega mesta. Potem zadiši po črni kavi s cimetom in Hiškarijin dan se prične.

Vsak izdelek ima svoje ime, a skupaj delujejo kot povezana celota. Imena so dobili zato, da dajejo še bolj osebni pridih. Hiškarijin bombonček je ZvezekSlavc za recepte, sledijo mu ostali zvezki, KredeBrede, GumitvistGustav, RistancuRiču, NabiralnikaPolde in ostali.

 

Zvezek-Slavc-recepti-in-Predpasnik-Nik-Hiskarija-01

Še nekaj besed o…

 

Njen najljubši izdelek je ZvezekSlavc. Njegova posebnost je v bombažnem ovoju, ki ga ščiti pred poškodbami in mu daje mehkobo ter toplino. Takoj, ko najde lastnika je pripravljen za uporabo in ga ni potrebno dodatno ovijati. Ime dobil po ptičku Slavcu. V sodelovanju z ilustratorko Anjo Polh je nastal čisto hud frajer Slavc, ki skače po listih in zabava uporabnika.

Zala ves čas izdelke dopolnjuje, nadgrajuje in osvežuje. Nekaj čisto novih izdelkov je na dolgem Hiškarijinem seznamu vendar je trenutno čas, ki prihaja, namenjen razširitvi ponudbe spletne prodajalnice v zavihku Darilni paketi. Sestavljeni bodo iz obstoječih izdelkov, poigravam se še z idejo o uvedbi novega kuhinjskega pripomočka. Osvežitev prihaja tudi pri ZvezkihSlavcih ter RistancuRiču. Zori tudi ideja o samostojni blagovni znamki NabiralnikaPoldeta.

Postni nabiralnik Hiskarija 04

Zala ima veliko načrtov. Nekateri izdelki čakajo še na češnjico na smetani, nekateri na konkretno marketinško akcijo, vsi skupaj pa na naskok na tujino.

Srečno in uspešno še naprej, draga Zala in tvoja Hiškarija.

Hiškarije lahko najdete na spletni strani in facebook strani.

Foto Tanja Pečenko in Zala Pavšek

 

Comments

comments

  2 comments for “Hiškarije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja