Motivacijska otroška slikanica

Zmorem! je motivacijska slikanica za otroke, kjer sta svoje znanje, strast in poslanstvo združili avtorica Rebeka Očko in Ilustratorka Doris Einfalt. Ustvarili sta otroško slikanico, ki bo otrokom polepšala dan, jim vlila upanje in vero vase, ter jim podala pozitivno sporočilo. Skupaj sta sodelovali in ustvarili dve slikanici za otroke –  Zmorem! ter Pišček Tim in zbadljivi jazbec.

 

Spoznaj ustvarjalni dami

 

Lahko kaj več povesta o vajinem sodelovanju – kje sta se spoznali, kako je prišlo do njega? 

Rebeka: Na spletu sem povprašala po morebitnih talentiranih slikarjih, nanizanih je bilo kar precej. Ko sem prvič pogledala nekaj slik, ki jih je ustvarila Doris, sem se takoj odločila in niti nisem iskala naprej. Mislim, da je za nama zelo dobro sodelovanje.

Doris: Kot je omenila Rebeka, se prej nisva poznali.  Vesela sem, da je Rebeka za pravljico Zmorem izbrala mene, saj sem si že nekaj časa želela ilustrirati. Sodelovanje z Rebeko je bilo prijetno, mislim, da sva se našli in skupaj ustvarili nekaj novega.

 

Sta se o likih iz pravljice ZMOREM! pogovarjali ali je Doris sama ustvarila podobe po lastnih občutkih in videnju?

Rebeka: Pravljico Zmorem! sem sama imela že nekako narisano v glavi in sem Doris povedala kaj želim, da je na sliki, kje in približno kako, sama pa je to potem izpeljala po svoje, dodala krasne detajle, pravo jesensko listje, kar v pravljicah še nisem nikoli zasledila in podobno. Če je bilo potrebno sva še kaj naknadno dorekli in dodali in to je bilo to. Začutila sem, da ima podobno navdušenje nad ustvarjanjem kot jaz in to je odtehtalo, da je najino sodelovanje ostalo – ter verjamem , da še bo. Je zares talentirana in prijazna oseba, in vedno je upoštevala moje želje in napotke.

Doris: Osnovno predstavo na določenih delih zgodbe je Rebeka že imela malo v mislih, kar sem seveda upoštevala in jo raje presenetila s kakšnimi detajli, ki so ji bili všeč in menim, da bodo tudi bralcem pravljice Zmorem v veliko veselje.

 

Rebeka še doda, da je vesela, ker je našla tako čudovito ustvarjalno dušo, s katero sta odlično sodelovali in ustvarili nekaj novega, drugačnega. 

 

Rebeka Očko – avtorica pravljice ZMOREM!

 

26 letna ljubiteljica narave, živali, tujih jezikov in pisanja. Po izobrazbi je profesorica angleščine in nemščine. Ljubezen do pisanja je odkrila v srednji šoli. Pisala je zase in ni razmišljala, da bo iz tega nastalo kaj več.

Pravi navdih in motivacijo je dobila, ko je postala mamica. Že ko je bila hčerkica še čisto majhna, ji je veliko brala. Med knjigami, ki jih je gledala na policah v trgovini ter tistimi, ki jih je dobila v dar, so še vedno prevladovale takšne, ki jih je brala že v svojem otroštvu – Sneguljčica, Trnuljčica, Rdeča kapica, Ostržek. Prav tako je bila kot mama bolj pozorna na vsebino in sporočilo, ki ga z zgodbo podaja hčerki. To, da prelepe princese čakajo na svoje prince ter deklica z vžigalicami žalostno konča, ji ni želela sporočiti pri tako rani starosti.

 

 

Tudi fant je izrazil skrb, da so vse pravljice, ki jih prebira hčeri precej otožne za tako majhne otroke in predlagal, da napiše svojo. Tako je nekega dne dobila navdih, da res napiše svojo prvo pravljico – veselo, navihano in preprosto pravljico, ki bo primerna tudi za najmlajše, hkrati pa otroke motivira, naj (še naprej) verjamejo vase in vztrajajo. Odzivi znancev so bili zares dobri. Zato se je odločila, da stvar spelje do konca in knjigo spravi v fizično obliko.

 

Njena največja inspiracijia je definitivno njena hči. Knjiga vsebuje tudi posvetilo, ki je namenjeno prav njej.

 

Rebekina želja je, da bi poleg Muce copatarice, Mačka Murija in drugih klasikov, na policah v trgovinah in knjigarnah našli tudi druge, nove zgodbe mladih slovenskih ustvarjalcev, kot je pravljica Zmorem!. Vsak otrok rad posluša zanimive zgodbe in opazuje krasne ilustracije. V pravljičnem svetu je vse mogoče.

Otroška motivacijska slikanica ZMOREM!

 

Rebeka je avtorica dveh pravljic za otroke. Njen prva je knjiga Zmorem!. Rebeka je opazila, kako se že zelo majhni otroci jezijo nase, ko jim kaj ne uspe in želela je, da vztrajajo in verjamejo vase, ter da to prepričanje ponotranjijo. 

Pravljica pripoveduje o malem prašičku Pigi, ki je neizmerno rad čofotal po lužah. Nekega dne sta se z mamo odpravila k jezeru. Pigi je kmalu ugotovil, da je ta luža zanj pregloboka. Bal se je stopiti vanjo. Nato pa se je spomnil maminega nasveta in si pri sebi začel ponavljati čarobno besedo. Ta mu je vlila pogum in vedel je, da mu bo uspelo prav vse, česar se loti. Tako je vztrajno premagal še več ovir na svoji dogodivščini.

 

Po čem se otroška slikanica ZMOREM! razlikuje od ostalih? 

 

Otroška slikanica ZMOREM! nagovarja otroke, da ko jih je strah, sami sebe motivirajo in verjamejo vase. Takšnih tematik med otroškimi slikanicami res ni veliko. Ravno zato jo starši, vrtci in šole radi naročijo.

 

Ilustracije v otroški slikanici ZMOREM! so narisane s pastelnimi kredami in vsebujejo tudi prave elemente iz narave  –  pisano, skrbno nabrano jesensko listje. Otroška slikanica ZMOREM!, je primerna za najmlajše otroke in do 7 leta.

 

Rebeka si želi, da otroci to prepričanje ohranijo in si v nelagodnih situacijah znajo reči: Zmorem! Uspelo mi bo!

 

Knjigo ZMOREM! lahko naročite na Facebook strani: Mama volkulja ali preko elektronske pošte: mamavolkulja@gmail.com,  nekaj pa jih je že na voljo v knjigarnah Felix.

 

Doris Einfalt, ilustratorka motivacijske pravljice ZMOREM!

 

27 letna Konjičanka, po duši umetnica, po izobrazbi pa Ekotehnologinja. Že od majhnega najraje riše, slikala z barvami ali pa se ukvarja z naravo. Je ilustratorka, slikarka in zagreta okoljevarstvenica. Srečna je, ko so ljudje okoli nje zadovoljni, ko jim da več, kot so pričakovali – to je posebno zadovoljstvo, občutek, ki se ga ne da kar tako opisati. Takrat ima tudi največji nasmeh na obrazu. Je zelo pozitivna, zvesta oseba, pripravljena na vse.

 

Kaj rada počne in od kje črpa navdih za delo

 

Z veseljem se loti stvari, ki jih še ni delala, tudi če na začetku še ne ve kako točno bo zadevo izpeljala. Uči se sproti in vedno znova ji uspe. Sama se rada pošali in si reče kar »prosta umetnica«, saj dela veliko različnih tehnik slikanja, risanja, saj se v vsaki tehniki najde. A najraje dela ilustracije in stenske poslikave, saj se je do zdaj s tem tudi največ ukvarjala.

 

Je oseba, ki ima rada posebne stvari. Redko izpusti kakšno adrenalinsko priložnost. Prav tako se z največjim veseljem prepusti plesu, še posebej latino ritmom. Rada se sprehodi tudi na bližnji hrib, naredi trening z utežmi ali pa enostavno prebere dobro knjigo.

 

Navdih črpa iz same zgodbe v knjigah. Poskuša si čim bolj vizualizirati vsak stavek, kar je še posebej pomembno v otroških knjigah. Otroci imajo radi, da je slika nazorna, da je v skladu z besedilom, saj si tako lažje predstavljajo in še z večjim navdušenjem iščejo zgodbo v ilustracijah. Še posebej opazijo majhne detajle, kot je kakšna skrita žival.

 

Od kje vso znanje in kako ga nadgrajuje

 

Riše že od majhnega. Same tehnike, vizualizacijo, proporce se je učila večinoma sama in sproti nadgrajevala. V osnovni in srednji šoli, so njene slike in risbe dosegale visoka mesta na natečajih. Vedno je imela tudi podporo učiteljev, družine in prijateljev, kar ji je dalo še posebno motivacijo in željo po nadgradnji.

 

Ko slika, največ časa posveti detajlom. Že od nekdaj so pomembni in jih takoj opazi tudi na čisto navadnih, vsakodnevnih stvareh. Rada poizkuša kaj novega, se nauči novih tehnik. Zato, da osvojiš tehniko potrebuješ svoj čas in vajo, a ona to počne z veseljem.

 

“Ker vem, da nikoli ni konca učenju, z veseljem nadgrajujem svoje znanje še naprej. Res je čudovit občutek, ko ustvariš nekaj posebnega, kot sva tokrat skupaj z Rebeko – knjigi Zmorem! in Pišček Tim in zbadljivi jazbec” zaključi Doris.

 

 

Nekaj besed o knjigici “Pišček Tim in zbadljivi jazbec”    

 

Pišček Tim in zbadljivi jazbec (ki se trenutno dodeluje in kmalu gre ponovno v tisk) je knjigica zase. Nastala je kot odziv na mnoge primere zbadanja med otroki in mladimi. To je ena najbolj aktualnih tematik v osnovnih šolah in med otroki nasploh. Govori o šepajočem piščku, ki se je neizmerno veselil šole. Tako zabavne stvari so počeli in vsak dan je izvedel nekaj novega. Zaradi zbadljivk jazbeca Mateja pa je domov prihajal vse bolj poklapan. Vse dokler se ni pogovoril s stricem Radom, ki mu je izdal svojo skrivnost. Ta Timu pomaga spremeniti pogled na svet, z vizualizacijo in zaupanjem pa mu pomaga tudi do “popolnega koraka”.

 

Zakaj je ta slikanica drugačna – posebna?

 

Tudi ta slikanica je prav zares drugačna, posebna. Otrokom pokaže kako se lahko odzovemo na zbadljivke sošolcev in kako smo samo MI tisti, ki besedam drugih damo moč. Petelin Rado pa mu tudi zaupa kako se je z vizualizacijo in vero pozdravil – to tudi šepajočemu piščku pomaga do popolnega koraka in do uresničitve njegovih sanj.

 

Ta slikanica je primerna za otroke od 3 let.

 

Knjiga Pišček Tim in zbadljivi jazbec je naslikana z vodnimi barvami in tudi v njej najdemo prave elemente iz narave (vejice iglavcev, pomladne žafrane).

 

 

DARILCE za vas.

 

Rebeka in Doris sta se odločili, da nekomu podarita knjigico Zmorem!

KAKO LAHKO SODELUJEŠ?

1. všečkaj predstavitev knjige

2. podpri avtrorico Rebeko Mama volkulja ter ilustratorko Doris tako, da všečkaš njuni facebook strani

3. napišite kaj si želite, da bi vaš otrok, vnuk, nečak, brat v življenju ZMOGEL.

 

Nagrajenec bo znan  17.6.2018

 

 

 

Comments

comments