Okrasitev decemberskih drevesc

Božična jelka ali novoletna smrečica – Okrasitev decemberskih drevesc

 

6aa98a86405abc6a3520c34d02a455cd

Malo dendrologije

 

Značilnosti zgoraj imenovanih iglastih dreves, ki sodita v družino borovk.

BOŽIČNA JELKA prepoznamo jo po piramidastem/valjastem vrhu, vejah, ki so skoraj ravne in ploščatih iglicah, razporejenimi v obliki zob glavnika, njeni storži pa postavljeni navzgor kot kakšni zravnani vojščaki.

 

NOVOLETNA SMREČICA ima stožčasto krošnjo, lep vrh ter veje, ki so razporejene v vretenasti obliki in sabljasto zavite proti vrhu, storži pa so obrnjeni navzdol kot kakšni stalaktiti.

 

Po starodavnih zapisih in običajih se drevesci razlikujeta tudi v samem pomenu ter okrasitvi. Novoletna smrečica ima značilno okrašen vrh, na katerem je špica ali pentljica. Božična jelka, kjer beseda »božična« ponazarja krščanski praznik, pa ima na vrhu božično zvezdo, pod njo pa se nahajajo jaslice.

Pri okraševanju drevesca se nikoli ne poslužujem besed »moram, nujno, pomembno« in če sem iskrena, je temu tako tudi v vsakdanjem življenju, saj me ozkoglednost in okalupljenost dušita. V takih primerih imam občutek, da izgubim vso možnost lastnega mišljenja, s tem pa kreativnost, da o osebnostni rasti in razvoju novih idej sploh ne govorim.

 

Če ne želite biti tudi vi okalupljeni, naj bo letos drevesce nekaj povsem drugačnega. Naredite kaj za naravo, niti ne postavljajte sintetične zelene gmote v dnevno sobo, temveč si raje oglejte nekaj zanimivih idej ;).

 

IDEJE ZA OKRASITEV

LUČKE

 

 KJUT

 

DRUGAČE

 

Vas zanimajo ideje o

NOVOLETNIH OKRASKIH  → klik TUKAJ

ADVENTNEM VENČKU → klik TUKAJ

ADVENTNEM KOLEDARJU → klik TUKAJ

 

Comments

comments

  1 comment for “Okrasitev decemberskih drevesc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja