NAREDI SAM – Kako organizirati zabavo za dojenčka (baby shower)?

Baby shower ali zabava za dojenčka je še eden od običajev, ki smo jih prevzeli od Američanov. Le-ti že vrsto let prirejajo tovrstne zabave, s katerimi zaželijo dobrodošlico novemu družinskemu članu v pričakovanju ali praznujejo njegovo nedavno rojstvo. Sprva so se zabave prirejale zgolj za prvorojence, povabljene pa so bile samo ženske, ki so mamici delile nasvete o materinstvu. Danes so to predvsem zabavni dogodki, kjer prijateljice bodoči mamici pripravijo številna presenečenja ter ji poklonijo darila.
93352ba3eb8143f031af35fe16e5a109

Za organizacijo je navadno zadolžena ena od boljših prijateljic ali nekdo od družinskih članov. Da baby shower izgleda kot se spodobi, pa ne smemo pozabiti na tri glavne atribute – dekoracijo, obilico prigrizkov ter tematske aktivnosti. Kdorkoli je kadarkoli organiziral baby shower, ve, da je dela dosti več, kot bi si prva predstavljali, zato predlagam, da vseh stvari ne urejate zadnji teden, sploh če pričakujete večje število povabljenih.

SEZNAM POVABLJENIH IN DATUM
Najprej je potrebno določiti listo povabljenih ter določiti kraj in datum zabave. Če je zabava presenečenje, potem naj jo organizatorka poskuša čim bolj približati željam bodoče mamice, sicer pa se z njo posvetuje o povabljencih in terminu. Navadno se zabava organizira pri bodoči mamici doma, nič nenavadnega pa ni, če prostor odstopi katera od prijateljic ali se odpravite kam ven, saj dandanes nekatere restavracije že ponujajo možnost praznovanja pri njih, vključno s hrano in tematsko dekoracijo.

RAZDELITE SI DELO
Smiselno je, da povabljene med samo komunicirajo in si razdelijo opravila. V kolikor gre za večjo skupino punc, ki so poleg vsega porazgubljene po celotni Sloveniji, je še posebej priporočljivo, da na družabnem omrežju ali v kateri od komunikacijskih aplikacij ustvarite skupino. Tukaj zbirate predloge za darilo, kujete plan presenečenja in se dogovorite o delitvi dela.

HRANA IN DEKORACIJA
Za baby shower je značilno veliko sladic in sladkarij, navadno muffinov in prigrizkov (»finger food«). Bodoči mamici lahko poklonite tudi izvirno torto. V kolikor proračun zabave to dovoljuje, lahko najamete tudi catering in se razbremenite ubadanja s hrano.
Ker je zaželena tematska dekoracija, ne smejo manjkati ljubki prtički, slamice, lampijončki in baloni. Pozornost pa zagotovo pritegne tudi kakšen brezalkoholni koktejl v roza ali modri barvi. Ker so zabave za dojenčka postale trend tudi v Sloveniji, lahko brez težav najdete primerno dekoracijo v trgovinah, ki se s tem ukvarjajo. Izdelajte rekvizite za fotografiranje in naredite smešne slike z dojenčkasto tematiko. Če pa želite biti res izvirne, vam priporočam, da se dekoraciji posvetite vsaj kakšen mesec vnaprej, pobrskate po Pinterestu in naročite ljubke majhne dodatke iz tujine, kjer je ponudba vendarle še vedno večja.

NABOR IGER
Čeprav si ima skupina deklet in žensk, ki se zberejo na baby showerju, zagotovo za povedati dovolj tračev, da se zabavajo več ur☺, pa je vendarle navada, da se bodoči mamici pripravi tudi kakšna smešna igra. Od števila in pripravljenosti povabljenih za sodelovanje je odvisno, kakšne igre naj organizatorka pripravi. Zmagovalki posamezne igre lahko poklonite kakšno pozornost ali smešen »home-made« bon (na primer: bon za varstvo novorojenčka, za previjanje, itd.).
Najbolj pogoste in primerne igre so:
– merjenje trebuščka (vsaka udeleženka po občutku odreže kos vrvice, s katerim poskuša zadeti mere nosečniškega trebuščka. Pri tem ne sme meriti svojega obsega, temveč samo slepo ugibati),
– kviz na temo smešnih dejstev o novorojenčkih (na spletu se najde cel kup zanimivih zdravstvenih in statističnih dejstev, ki se nanašajo na novorojenčke. Zagotovljeno – presenetila bodo tudi najbolj izkušene mame ☺),
– pantomima (izberite nekaj tematskih pojmov in jih razdelite med udeleženke),
– risanje dojenčka (naj bo čim bolj smešno in nenavadno – risanje z zaprtimi očmi, z levo roko, itd.),
– izziv za bodočo mamico (v čim krajšem času mora opraviti številna materinska in gospodinjska opravila, kot so likanje, kuhanje, previjanje, uspavanje dojenčka, … pri tem jih lahko naloge tudi dodatno otežite tako, da mora vsekozi prepevati uspavanke ali nositi otroka na rokah),
– ugibanje sestavin (zmešajte najbolj nenavadne kašice za dojenčka in jih razdelite med povabljene, da uganejo sestavine ali pa v pleničke stopite različne vrste znanih čokoladic, katere morajo nato prepoznati. Igra s pleničkami izgleda zelo pristno, zato sta smeh in zmrdovanje zagotovljena ☺),M+G-35
– prepoznaj dojenčka (povabljene naj s sabo prinesejo svoje otroške slike, ki jih nato označite s številkami in obesite na vrvico z kljukicami. Povabljene morajo vsako številko dodeliti k pravi osebi),
– igra z nogavičkami (pripravite več parov različnih otroških nogavičkih, ki jih premešajte med sabo in postavite v sredino kroga. Udeleženke imajo eno minuto časa, da zberejo čim več parov. Če je povabljenih veliko, jih lahko razdelite v skupine).

DARILA
Zabava za dojenčka se običajno organizira proti koncu nosečnosti in nanazadnje včasih celo po rojstvu, zato je za pričakovati, da bo imela mamica večino potrebščin že kupljenih. Glede darila je smiselno preveriti, kaj je tisto, kar ji še manjka, ob večjem številu povabljenih pa lahko brez težav kupite kakšno darilo večje vrednosti. Poleg pripomočkov in opreme je lahko zelo lepa pozornost bon za družinsko/nosečniško fotografiranje, kar bo zagotovo trajen spomin. Ne glede na to ali se odločite darilo kupiti ali ne, pa je vsaka nosečka vesela kakšne pozornosti, ki jo izdelate sami. Zelo priljubljena je torta iz pleničk, ki vam bo sicer vzela nekaj časa, vendar se zagotovo izplača. Izdelate pa lahko tudi koledar v razponu 1 meseca od roka rojstva, kjer povabljene in kasneje tudi vsi družinski člani, označijo, kdaj mislijo, da se bo dojenček rodil. Mamica pa naj ima na skrbi, da ob rojstvu razglasi zmagovalca. Lep spomin je tudi otroška knjiga, v katero vsaka od povabljenih zapiše želje za dojenčka. Za tiste z risarsko žilico pa pride v poštev tudi risba, na katero zapišete imena vseh, ki so bili na zabavi in prispevali za darilo.

Torta iz pleničk
Torta iz pleničk

1, 2, 3 – DOBRODOŠEL DOJENČEK!
In nenazadnje … da zabava ne ostane v spominu le mamici, se lahko organizatorka s skupaj z njo (ali sama) odloči, da udeleženkam pokloni majhno pozornost, ki jih bo spominjala na ta dogodek. Primerna darilca so mini laki za nohte, svečke, doma izdelana mila, domači piškoti ali druge dobrote, ki jih zapakirate v simpatično, dojenčkasto embalažo ali pa preprosta in ljubka zahvalna vizitka.

S koncem zabave pa se delo organizatorke še ne konča povsem. Če ste vmes fotografirale, zberite vse slike udeleženk in jih delite z ostalimi. Garantirano, organizacija te na videz povsem preproste zabave, vam bo vzela več časa in energije, kot ste sprva predvidevale, vendar pa je ves trud poplačan, ko vam prijateljica s sijočimi očmi pove, da je bila zabava odlična in da je razgrajač v njenem trebuščku vesel ☺. M+G-68

Tamara

Comments

comments

  2 comments for “NAREDI SAM – Kako organizirati zabavo za dojenčka (baby shower)?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja