NAREDI SAM – Adventni venec

Adventni čas – ADVENTNI VENEC

adventnivenec_www.parea.si

Začetek adventnega časa ponazarja postavitev adventnega venca, ki se znajde na vhodnih vratih ali na jedilni mizi, kjer vsako nedeljo do božiča prižgemo svečko.

Nekateri od nas pa domek radi okrasimo tako, da uporabimo tudi malce kreativnosti in adventni venec postavimo na nestandardna mesta. Alternativ je kar nekaj – ob kaminu, na mizici v dnevni sobi, na steni ali pa kar obešen nad jedilno mizo, na vrtnih vratih ali na verandi. Priznam, da so mi ideje zelo všeč :).

Klasična različica (adventni venec + svečke) je namreč marsikomu dolgočasna, vendar pa lahko s svečniki in drugimi pripomočki ustvarimo zanimive dekoracije.

Ali morda veste, kakšen je zgodovinski pomen venčka? Krog simbolizira večnost, nas spominja na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka, ne konca. Štiri sveče pa ponazarjajo štiri adventne nedelje. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira naše čakanje. Plamen vsake nove sveče opozarja, da se nekaj dogaja in da glavno šele prihaja (Jezusovo rojstvo). Vsaka svečka ima svojo simboliko:

  • prva pričakovanje ali upanje,
  • druga mir,
  • tretja veselje in
  • četrta ljubezen.

Ponekod po domovih prižgejo še dodatno peto svečo, ki jo postavijo v sredino kroga, ta pa simbolizira izpolnjeno obljubo prihoda božjega sina in jo imenujejo Kristusova sveča.

Za tiste, ki pa vendarle ne marate klasičnih adventnih vencev, sem izbrala nekaj bolj kreativnih možnosti. Barve, materiali, prostor – ne obremenjujte se s tem, samo nebo je meja ;).

Vabljeni, da preberete članke:
adventni koledar,
okraski,
Decembrski drevesci – božična jelka ali novoletna smrečica.

avtor: Anja

Comments

comments

  2 comments for “NAREDI SAM – Adventni venec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja