NA OBISKU: Urška Fartelj – kulinarika je moja strast in ljubezen

Urška Fartelj je ljubiteljica okusov, eksperimentiranja in vsega dišečega in okusnega kar spada v kuhinjo. Na svojem blogu združuje vse zgoraj omenjeno.

Urška se je s kuhanjem začela intenzivneje ukvarjati, ko so bile pri otrocih ugotovljene alergije. Preko ustvarjanja v lastni kuhinji je ugotovila, da so obroki, ki jih pripravi doma, veliko bolj zdravi in cenovno dostopni. Čutila je potrebo, da vse to nekam zapiše in pričela je z ustvarjanjem spletne strani kjer objavlja svoje recepte, recepte naših babic in svoje mame. Poleg receptov na strani zapisuje tudi praktične nasvete, kot so, kako preprosto naredimo bešamel, grški jogurt …

Urška in  Rudolph van Veen (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
Urška in Rudolph van Veen (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Navdušena je pri spoznavananju novih kombinacije, ki tvorijo zanimive in drugačne okuse. Glede sestavine prisega na bio in eko pridelke lokalnega izvora. “Izvor hrane, ki jo zaužijemo je potrebno poznati in doma pridelana je vedno tudi okusnejša, že zato, ker je naša,” pravi Urška. Kljub novejšim prehranskim smernicam, ki prižigajo absolutno rdečo luč rafiniranemu sladkorju, beli moki ali stari dobri domači svinjski masti, je v njeni kuhinji včasih na seznamu tudi to, kajti ni zagovornica strogih prepovedi.

(Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
(Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Vse našteto – in še kaj – je pri kuhi po njenem mnenju nepogrešljivo, ker ravno »prepovedane« stvari hrani podarjajo nezgrešljiv okus, aromo, slastnost, tisto ‘nekaj več’. In kot pri vsem drugem tudi tu velja pravilo, da lahko v zmernih količinah brez slabe vesti uživamo vse. Ne nazadnje nas to vodilo ne spremlja le v kuhi, ampak v življenju na sploh.


220stopinjpoševno.com
je kotiček za vse, ki radi kuhate in tudi tiste, ki mislite, da vam to ne gre od rok ali pa morda sploh še niso poskusili.

Njen zapisi se berejo tekoče, vse je zapisano zelo razumljivo in s šaljivim tonom, saj kot pravi Urša: “Kuhanje ena sama velika zabava.” Blog odlikujeta dve dejstvi – napisan je praktično in opremljen z veliko slikovnega materiala, saj je receptu tako veliko lažje slediti – pole je konkretno prikazan celotni postopek. Recepti so zelo uporabni, ker so sestavine dostopne v naših trgovinah, vsaka jed pa je predstavljena tako, da kar kliče po preizkušanju.

Na njeni strani najdete recepte za malico, kruh, glavne jedi, jedi brez glutena, napitke in vse tja do domače lakerne.

Na kulinarični strani 220 stopinj poševno pripravlja NOV PROJEKT z imenom “Slovenija na krožniku“, kjer se bodo predstavljali lokalni pridelovalci živil, hrane, pijače, trgovine z lokalno pridelanimi živili, izdelki, itd.
Vsi, ki vas bi sodelovanje zanimalo in bi se želeli priključiti in predstaviti s svojimi živili, podjetji imate to možnost BREZPLAČNO, le pišite jim. Na enem mestu in po regijah želi zbrati čim več lokalnih pridelovalcev oz. vseh in vsega, kar predstavlja slovensko, slastično, svežo, lokalno in predvsem domačo kuhinjo.
Slogan: ” Vsi z iste njive, vsak drugačen, pa vendar vsi enaki.”

Urška pravi, da je njena najmočnejšo lastnost zagotovo UŽITEK. Prisega na polnost jedi, za izvrsten okus in domačnost, za vsrkavanje hrane z vsemi čuti; ne pa za leporečenje pri receptih in pompozna imena jedi, ob katerih se ti zavozla jezik. Pri blogu izstopata praktičnost in uporabnost, kajti najraje od vsega bi Urška ljudi rada navdušila za kuhanje. Njeno sporočilo je:” Vsak se lahko nauči kuhati, če hoče in rada bi spodbudila, da v kuhinji začnejo ustvarjati, preizkušajo nove recepte, se poigravajo z okusi, saj se moramo konec koncev v kuhinji zabavati, in to cela družina.”

“Nič novega ni rek, da gre ljubezen skozi želodec, mar ne? To velja za vse generacije! Seveda se pri eksperimentih rado kaj ponesreči, toda to ne sme odvrniti od poskušanja, od degustiranja, pa četudi se nam kdaj kaj prismodi, če nam biskvit ne uspe, če v maso po nesreči dodamo sol namesto sladkorja”, pravi Urška. Kuhanje je zabavno, in to je njeno bistveno sporočilo. V Kulinariki je potrebno spustiti vse zavore in uživati.

Za zaključek pa trije slastni recepti – kulinarična poslastica.

Popolno nutelo & karamela Cupcakese z belo čokolado in figami

 Popolni nutela & karamela Cupcakes  z belo čokolado in figami  (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Popolni nutela & karamela Cupcakes z belo čokolado in figami (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Meet mr. & mrs. Kefirko – enostavni probiotični napitek za otroke

Meet mr. & mrs. Kefirko - enostavni probiotični napitek za otroke  (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
Meet mr. & mrs. Kefirko – enostavni probiotični napitek za otroke (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Naravni sladoled brez aditivov in za vse okuse je to enostavno

Naravni sladoled brez aditivov in za vse okuse (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
Naravni sladoled brez aditivov in za vse okuse (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Kulinarika je njena strast in ljubezen. Mi ji želimo, da se njeni projekti in želje uresničijo, da bo še naprej tako zavzeto pripravljala čudovite objave in z nami delila svoja kulinarična doživetja in popotovanja.

Comments

comments