Slikarski atelje “odpikedoslike”

odpikedoslike – prisrčno ime v še bolj prisrčnem slikarskem ateljeju.

odpikedoslike_www.parea.si014

Bil je ponedeljkov dan in komaj sem čakala, da obiščem Natašin slikarski atelje v Ljubljani. Obiskala sem jih na eni od slikarskih delavnic, na kateri se učijo tehnik slikanja, spoznavajo risarske materiale in izrazoslovje. Ravno takšna kot so bila pričakovanja, takšen je bil tudi zaključek obiska.

rsz_odpikedoslike_wwwpareasi01

odpikedoslike_www.parea.si027

Takoj sem opazila iskrice v očeh tečajnikov, ki so počasi in precizno, poteg za potegom, pogled za pogledom, ustvarjali svoje umetnine. Nekateri so ravno zaključevali in dodajali še manjše finese na slikah, drugi pa pričenjali s čim novim in drugačnim. Na tečaju sem najprej malce fotografirala, nato pa spokojno opazovala, kako se med seboj prepletajo ideje in Natašina strokovnost ter kako ob nasvetih in pogovoru iščejo tisto piko na i, da bo končni izdelek všečen. Harmonija med njimi je očitna, čeprav so se nekateri tečaju ravno pridružili, spet drugi pa ga obiskujejo že dlje časa.

Dobila sem mravljice in zaznala čudovit občutek, ki te prevzame, ko vstopiš v prostor, kjer nisi bil še nikoli, a v njem začutiš pravo energijo … kjer bi lahko bil ure in ure in bi tam našel nekaj zase. Obožujem, če prostori niso kot iz škatljice, a so “neurejeni” s stilom in dušo. Natašin atelje bi lahko bil sinonim za “ustvarjalni nered” :), kjer vonj barv, kreativnosti in prijetnega vzdušja tvorijo čudovito celoto in kjer čutiš, kako te ta energija srka vase.

Dekleta so si različna. Ena tiha, spet druga zelo klepetava in razigrana. Pri tem imam v mislih njeno najmlajšo tečajnico, ki s svojo nabrito in iskrivo klepetavostjo vnaša v prostor mladost in razigranost. Ena od tečajnic se je sem pripeljala iz Celja, spet druga, ki v svojem kotičku čisto počasi in natančno ustvarja svoj izdelek, pa je doktorica znanosti. Ne morem niti mimo klepetave dame, ki je ravno zaključila sliko, katero bo naslednji dan poklonila prijateljici. Na listih in platnu se pojavljajo tudi znani obrazi kot je Clint Eastwood, druga tečajnica pa slika sončni zahod, meša barve in išče prave odtenkov, da bo vse še bolj živo in resnično. Vse zbrane dame pa zelo skrbno spremlja Nataša in celotno dogajanje povezuje v delujočo celoto.

Akademska slikarka Nataša Jan Virant, mag. umetnosti, je svoje izobraževanje pričela na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. V tem času je postala obsedena z močjo barve v vseh njenih oblikah in edina možna ter logična odločitev za nadaljevanje šolanja je bilo slikarstvo. Akademija za likovno umetnost in oblikovanje je bila njen vir informacij, inspiracije in kaljenja znanja vse tja do magisterija. Od leta 2001 pa je imela tudi več samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji ter se je udeleževala slikarskih dogodkov doma in v tujini.

Njena zgodba o ljubezni do slikanja je stara in sega vse tja v otroštvo, ko se zelo dobro spominja, kako je vedno risala stvari, ne glede na to, kje je bila. Prihaja iz zelo skromne, a srčne družine. Večkrat je stvari, živali, mesta, ki jih je želela imeti oz. videti, kar narisala. Risanje bilo najboljši način, da jo je poneslo v daljne kraje. Risala je najmehkejše medvedke, pametne mačke, najlepše oblekice za njene namišljene igračke čebele z največjimi antenami in srebrnimi čeladami – čisto vse je bilo mogoče, le če je imela papir in svinčnik.

S poučevanjem slikanja je začela že kot študentka na Akademiji, svojo slikarsko šolo pa je odprla leta 2008. Kljub težkim začetkom in res velikemu trudu, da šola zaživi, pravi, da je včasih že skoraj obupala, a jo je nekaj vedno znova vleklo naprej in je vztrajala. Je mamica dveh malih ustvarjalnih otročičkov in žena farmacevtu, za katerega pravi, da je “the dearest man on a planet”.

V času tečaja ji je ena od tečajnic zaupala, da šele takrat, ko ji reče, da je slika “top”, ve, da je temu res tako, kar je definitivno velik pokazatelj zaupanja v njeno delo mentorja in učitelja. Nataša pa ne vodi delavnic le v Ljubljani, ampak tudi v Kranju in Kopru. Njeni tečajniki so različnih spolov in starostnih skupin – najmlajša tečajnica je bila tokrat stara 4 leta, najstarejša pa kar 90. Zanimiv pa je tudi profil moških, ki se odločijo za tečaje, med njimi celo bivša kriminalist in gasilec.

Mnenja tečajnikov o programu in Nataši:

Martin K., Ljubljana, Tečaj spoznavanja osnov risarskih in slikarskih tehnik (november 2014)
Že po prvem srečanju sem atelje zapustil z odličnimi občutki. Večkrat tekom naših slikarskih uric smo se pogovarjali o “ustvarjalni energiji”, ki kroži po sobi, v kateri smo ustvarjali. Ta energija, tvoja umirjenost in sproščenost drugih soudeležencev naredijo tvoj tečaj tako zanimiv, prijeten. Način poučevanja, ki ne temelji na strogo začrtanem in določenem učnem programu, mi je zelo pri srcu, saj tako dopuščaš več svobode in individualnosti, ki sta v dejavnosti, s katero se ukvarjaš, več kot potrebni. Tekom tečaja si me poleg osnov različnih tehnik risanja in slikanja naučila tudi tisto, kar je zelo pomembno – opazovanje (detajlov, barv, senc, osvetlitve, proporcij). Znanje, ki ga prenašaš bom z veseljem uporabljal v prihodnje. 🙂

Ines A., Kranj, Začetni tečaj risanja in slikanja (junij 2014)
Na tečaj sem se prijavila, da bi se naučila bolje risati in uporabljati različne tehnike. Naučila sem se veliko, tečaj je bil zelo dober in ljudje zelo prijetni. Tečaj bi priporočila naprej vsem, ki se želijo naučiti nekaj novega, saj je Nataša izvrstna učiteljica. Ines 🙂

Magdalena H., Ljubljana, Nadaljevalni tečaj risanja/slikanja (november 2013)
Pozdravljena Nataša, srečanja s teboj, v tvoji slikarski šoli, so v meni vzbudila še večjo željo po učenju slikanja in ustvarjanju. Srce in duša od pike do slike si ti, Nataša, odlična mentorica in umetnica. Ogromno sem se naučila, strah in negotovost prebrodila s pomočjo tvojega strokovnega, pozitivnega usmerjanja na vsaki stopnji od postavitve do končanja slike. Hvala za znanje, motivacijo in vse prijetne ure. Magdalena

Kaj vse Nataša pripravlja v prihajajočem obdobju?
PRVOMAJSKE POČITNICE : 3-dnevni tečaj risanja in slikanja
POLETNA SLIKARSKA ŠOLA – tedenski tečaji

Atelje od pike do slike lahko najdete na facebook strani in spletni strani.

Ker pa je Nataša želela pocrkljati še vas, je pripravile tudi NAGRADNO IGRO.
Nataša kot nagrado podarja 2×3 šolske ure skupaj 6 šolskih ur v njenem ateljeju, po dogovoru. A ni to super!?

Kako lahko sodeluješ?

1. Všečkaj facebook stran odpikedoslike: https://www.facebook.com/SolaOdPikeDoSlike?fref=ts,
2. Pod predstavitvijo/objavo odpikedoslike (lahko tukaj na blogu ali pa na facebook strani) se pofočkaj (komentar ali všeček).

Žrebanje bo 4.5.2014
Objava nagrajenke pa 6.5.2015.

Držimo pesti!

Comments

comments

  1 comment for “Slikarski atelje “odpikedoslike”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja