Ljubljanski grad

Ljubljanski grad

je ob zimskih večerih še prav posebej lep in čudovito okrašen. Tja se vsak dan odpravi kar nekaj Ljubljančanov, da poiščejo stik z naravo, si vzamejo svojih 5 minut in občudujejo čudovit razgled, ki ga ponuja. Največkrat se nanj povzpnemo po klančku iz Gornjega trga, saj so stopnice, ki vodijo iz Starega trga precej nesimpatične in menim, da je res že skrajni čas, da jih obnovijo do konca in za sprehajalce uredijo peš poti, ki vodijo na grad.

parea_ljubljanski grad

Iva hodi v vrtec, ki se nahaja pod grajskim hribom. Dostikrat namesto na sprehod po mestu, raje zavijeva na grad. Otroško igrišče, ki se nahaja na vrhu prvega vzpona, mi prikliče spomine iz mladosti – med odraščanjem v mestu sem veliko časa preživela tam. Prijetno urejeno ponuja najljubše za male knedelčke – guganje in spuščanje po toboganu.

Ko se mala gospodičnica preneha gugati, nadaljujeva z najinim sprehodom in odkrivanjem vsega lepega, kar grad ponuja. Odkar sem mama, opažam, da po svetu hodim z bolj oprtimi očmi in iščem zanimivosti, ki jih pokažem moji Ivi. Nujno se morava sprehoditi po stopnicah, ki so jih postavili nedolgo časa nazaj. Pregledava vse skrite kotičke, tekava gor in dol, opazujeva vzpenjačo – kako se dviga in spušča, ter nenavsezadnje – občudujeva Ljubljano.

 

Ljubljanskigrad2_www.parea.si

Ozri se na okrog

 

Ker imam zelo rada malenkosti, ki jih ne opazi vsak, vam poklanjam nekaj namigov lepih presenečenj, ki jih lahko odkrijete ob potepanju po Ljubljanskem gradu in njegovi okolici:

Drevo, ki raste iz grajskega obzidja:

 

Ljubljanski grad
Ljubljanski grad

 

Srček, ki je naju z Ivo opomnil, kako fino je, da sva v naravi, dihava svež zrak in da je rekreacija za naše telo nujna. Hja, sem pač mama, ki ji vse našteto veliko pomeni in si želim, da bo tudi Iva rada odšla v naravo in si tam napolnila baterije ter se sprostila.

 

Ljubljanskigrad3_www.parea.si

Knjigobežnice v družbi posebnega znaka, ki ga nisem še nikoli opazila. 🙂

 

Ljubljanskigrad4_www.parea.si

Kam na gradu

Na Ljubljanski grad se velikokrat odpravimo tudi vsi trije in si ogledamo predstavo Mini teatra. Radi posedimo v/pred (odvisno od letnega časa) Grajsko kavarno, kjer imajo slastne dobrote, postrežba pa je zadnje čase tudi bistveno boljša. RestavracijI na gradu, sta zgodba zase, hrana je naravnost čudovita in nekaj posebnega.

 

Sprehood, pozimi sankanje, čudovit razgled nad mestom, narava sredi mesta in trenutki, naši trenutki.

 

Se vidimo na ljubljanskem gradu!

 

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja