Kako sem teto Presnovo brcnila v zadnjo plat – metabolični trening

“Dovolj je. Čisto zares je dovolj.” sem si danes rekla, ko sem se zamislila nad svojo presnovo. Opazila sem, da je ta teta, ki v mojem telesu uravnava fizikalno-kemijske procese, malo zaspala. Pa nič hudega. Odločila sem se jo brcniti v zadnjo plat in jo zopet pospešiti s skrbno izbranim treningom, uravnoteženo prehrano in dovolj spanja. Naredili sva kompromis in že v dveh tednih se je iz zaspane lenobe prelevila v žurerko s koktejlom uravnoteženih hormonov v roki.

 

“Kako spodbuditi metabolizem?”

 

Najbrž te zanima kako sem to dosegla? Malo kasneje o tem. Preden pa ti razkrijem svoj recept za pospešitev presnove ali z drugo besedo metabolizma, naj na kratko razjasniva par pojmov kaj to sploh je.

 

Presnova ali metabolizem opredeljujemo vse fizikalno-kemijske reakcije ali procese s katerimi živa organizirana snov nastaja, se vzdržuje in se spreminja. Pri tej spremembi postane energija kemičnih vezi organskih molekul – gradnikov žive snovi – dostopna za presnovne reakcije. Poznamo katabolne in anabolne presnovne reakcije. Pri prvi gre za razgradnjo večjih molekul (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe) v manjše, pri čemer se sprošča energija. 40% te energije se uskladišči v energetsko bogatih vezeh molekul (ATP), katero telo potem uporabi za vrsto celičnih procesov, 60% energije pa se sprosti kot toplota. Pri anabolni presnovni reakciji pa prihaja do izgradnje večjih molekul iz manjših pri čemer pa se energija porablja. Sposobnost presnavljanja imajo vse žive celice. Celična presnova organskih molekul in s tem tudi pretvarjanje energije, je pogoj za nemoten obstoj in funkcijo celic na ravni tkiva in organov. To pa nam omogoča normalno fiziološko delovanje celotnega organizma.

 

No, drage moje… dovolj teorije, pojdimo na prakso. Obljubila sem vam super trening s katerim si lahko pospešiš metabolizem. Naj te razveselim – ne potrebuješ težke “mašinerije” kot jo najdeš v fitnes centrih. Sama uporabljam samo par uteži in blazino. Če nimaš uteži, si ne beli glave. Skok v trgovino, nakup dveh plastenk po 1L vode (ne pij te vode med treningom, ker se bo teža bremena potem zmanjšala – ne goljufaj OK!) in že si pripravljena na trening. Greva!

 

 POTEK TRENINGA

Trening poteka krožno – to pomeni, da prehajaš iz enega sklopa vaj v drugi sklop vaj brez prestanka. Ustaviš se, ko res ne moreš več in NE, to ne pomeni takrat, ko se tvoja polenjeno zaspana volja odloči, da boš prenehala. Se razumeva 🙂 VZTRAJAŠ! Lahko pa si predstavljaš tole “sitno” trenerko kako stoji nad teboj in bog ne daj, da si namisliš, da boš odnehala, ker je postalo MALO neudobno. Vedno pravim, da nobena sprememba se ne zgodi v coni udobja. Za rezultate moramo stopiti ven iz cone kavča!

Torej trening… nastavi si štoparico na 20 minut. V roki vzami uteži in stisni start! Greva!

Vsako vajo ponoviš 10x. Kjer izmenjuješ nogi in roki (izpadni korak, veslanje v deski) pa skupaj narediš 10 ponovitev (5 na vsako nogo ali roko). Prehajaš iz ene vaje v drugo brez premora. V 20 minutah poskušaš narediti čim več teh krogov. Zapiši si koliko krogov ti je uspelo opraviti prvič, nato pa se zopet po rednem treningu 2-3x na teden, zopet stestiraj po enem mesecu. Naj ti bo to pokazatelj… seveda poleg tega, da se ti bo z redno vadbo in uravnoteženim prehranjevanjem že poznalo tudi fizično na telescu. Super kajne – boljše počutje, pospešena presnova, kak kilogram manj!

 

Vaje, ki sem jih izbrala zate so:

  • počep + potisk rok nad glavo
  • izpadni korak + dvig rok na stran
  • odročenje + predročenje + izmeničen dvig kolen visoko
  • spust nog leže na hrbtu + metuljček
  • navaden trebušnjak + postisk s prsi
  • veslanje v deski izmenično + skleca v ozki opori

 

Da pa ti bo lažje, sem ti tokrat pripravila video. Lažje je pogledati in slediti, kot pa suhoparno prebiranje in premikanje po sličicah. Si zato, da se prestaviva na trening? Jaz sem svojega opravila kar na domačem vrtu. Ti pa si izberi okolje, ki ti bo prijetno za gibanje.

 

Želim ti uspešno treniranje,

Tina Gaia

 

Comments

comments