Izštekani

Izštekani

Ravno prav polna dvorana Kina Šiška in dogodek, kjer je prijetna, raznolika glasba napolnila moje telo, me spravila v gibanje bokov ter glasno tleskanje z rokama, ko so na odru presenetile viže slovenskih glasbenikov. Včerajšnji večer je bi v znamenju Izštekanih in mene so dobesedno »vštekali« v prijeten filing, ki je trajal še naslednji dan.

ATT_1417637396123_DSC_0488

Začelo se je nežno. Leon Matek je odprl večer poln dobre glasbe. Po njegovem nastopu so na oder prišli člani Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča, ki je z vidnim entuziazmom do glasbe in poplesavanjem na odru deloval povsem »in the mood«. S simpatičnim in nevsiljivim obnašanjem je povezal orkester z nastopajočimi. Ker sem tipična predstavnica nežnega spola, ki vse okoli doživlja s celim telesom, priznam, da so me nastopajoči dodobra prevzeli z delom in sporočilom, ki so ga posredovali publiki.

Slon in Sadež sta s pesmijo Fotr iz nas spravila glasen smeh, saj smo se prav vsi »tastari« poistovetili z besedilom pesmi

FOTR za vas:
.

Nadaljeval je Hamo. Oh, Hamo, njegov žametni glas in bluzrokovska izvedba komadov. Pravi »grrr«, ko ga poslušaš, sva se pošalili s prijateljico. Odpeto, kot zna le on, čeprav mi je v popevkarski izvedbi Ti prihajaš in Črni konji še bolj ljub, a vseeno – vedno balzam za ušesa.
Globoko sporočilo sta nam predala Katarina Juvančič in Dejan Lapanja z ekipo. Njun album ženskih zgodb Selivke, je bil ob izidu deležen pohvale slovenskih in tujih glasbenih kritikov. Na plati so pesmi posvečene nam – ženskam. Z Uspavanko za Frido, ki je Katarinina zgodba večkratnega soočanja s smrtonosno boleznijo, in na prvi sluh revolucionarno izvedeno pesmijo Rosa, ki temelji na knjigi o Rose Luxemburg (http://sl.wikipedia.org/wiki/Rosa_Luxemburg), sta pričarala pristen šov. Nastop je pevka zaključila z glasnim vabilom, ki je bilo namenjeno damam:« Basistke, bobnarke in pevke, pridite v muziko. Sicer ni denarja, a imele se boste res fajn.«  Nato so na odru malce srednješolsko, a zato nič manj ljubko, odigrali Čao Portorož.

Sledila sta Murat & Jose, ki sta drugi komad Kr neki odpela s spremljavo orkestra in nas vse skupaj zazibala ter ponesla v preteklost njunega ustvarjanja. Obeta se njun januarski nastop na Izštekanih. Gremo nujno, a ne!?

Nekdaj Flirt – in danes Flirrt so z njihovim pevcem po dolgem času spet v živo zaigrali. Na odru nas je presenetili njihov skupni nastop z »legendo roka«, kot ga je poimenoval pevec, Janezom Zmazkom – Žanom. Odigrali so komad Z levo nogo vstat, ki sarkastično kaže tematiko današnjega časa in stanja v naši preljubi državici. Njihovega pevca poznam še iz osnovne šole. Že takrat je bil luštkan fantič in prav tak je še zdaj, kot da se je zanj čas ustavil.

Ob nastopu Marka Hatlaha in kljub številnim presežkom večera, sem tokrat zares ostala brez besed. Oh, ja, oh in sploh, OH!:) Bilo je ČUDOVITO! Tando Dance, kjer je v rokah držal harmoniko in pesem El tango de Rosanne, je odpel občudovanja vredno. Nič čudnega, da je celotna dvorana, z glasnim ploskanjem in vzkliki pospremila njegov nastop. Bravo Marko!
Nato je sledila izvedba dveh komadov Werefoxov. V prvi sta se jim je pridružila Mojca Krevel in Bajadero-Bagola, v ospredje pa sta prišla pevkin unikaten vokal in vizualna podoba.

Big Foot Mama, prvič slišani v živo. Presenečena, da po 25. letih ustvarjanja zvenijo zelo kul in poslušljivo – ja, nikoli nisem bila prav posebej nora na njihovo glasbo. Na odru se jim je ob pesmi Kratek stik pridružila simpatična in lepo zveneča Nina Kay, ki je s Skočirjem odpela duet.

Glasbeni večer se je zaključil z komadom Izštekani. »Odsvirala« ga je pisana druščina nekaterih nastopajočih, kot skriti gost pa se jim je na odru pridružila Tinkara Kovač.

Nato smo, nekateri s pivom v roki, spet drugi z vodo, zaključili večer ob postopanju v predverju in pred kinom. Bilo je nepozabno. V pričakovanju 22. leta Izštekanih in bendov, ki se bodo zvrstili v prihajajočem letu, evforično čakam na naslednjo reportažo.

POKLON: Jure Longyka je car, ker se že vrsto let trudi, da Izštekani dobijo svoj prostor na radiu in televiziji. Pohvale, mojster!
OPAŽANJE: Toliko različnih glasbenikov, a videti je bilo, da so nekateri prišli le odpeti in ne podpreti drug drugega. Ljuba Slovenija, kam to pelje?
SCENA: Presenečena nad starejšo populacijo obiskovalcev, saj sem pričakovala veliko mlajšo klientelo.
SE ŽE VESELIM: Novih izvedb, priredb Marka Hatlaha.
POGRELO TELEŠČEK: druženje z mojima zlatima Evo in Danijem- slednjemu se lepo zahvaljujem za povabilo.
DSC_0489

Anja

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja