Varuška Živa

Živa Gregorač Tomše – varuška Živa

 

Živa Gregorač Tomše je mlada podjetnica, ki svoje poslanstvo že štiri leta uresničuje kot varuška. Najprej je kot pomočnica vzgojiteljice delala v javnem vrtcu, a z delom in sistemom ni bila zadovoljna, zato se je odločila za samostojno pot in odprla privatni vrtec. Svoje stanovanje je popolnoma prenovila in ga prilagodila tako, da je nastal prostor namenjen varni igri in varstvu otrok.

varuskaziva_www.parea.si
Živa Gregorač Tomše – varuška Živa

 

Željo, po delu z otroci, je začutila v tretjem letniku srednje šole, ko je kot varuška delala preko agencije Sezam. Svoje prve varovance je na začetku dobila predvsem zato, ker je bila njena lokacija blizu njihovega doma ali služb staršev, zdaj pa k njej prihajajo zaradi dobrih referenc in priporočil. Poleg začetne neprepoznavnosti ji je največjo težavo pri odprtju vrtca predstavljala birokracija pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj.

 

Kaj se ji zdi pomembno

 

Varuška Živa – srčna, s toplim pogledom. Pravi, da je za dobro razumevanje z otroci in starši pomembno, da z njimi vzpostavi domač, pozitiven odnos, ki temelji na medsebojnem prilaganju in pogovoru. Za delo z otroki je pomembna tudi kombinacija različnih pedagoških metod in pristopov (Montessori, Waldorfska pedagogika …), zato pri svojem delu ne uporablja zgolj ene, ampak jih raje kombinira in na takšen način ustvarja najboljše in najbolj primerno okolje.

 

NA KRATKO z varuško Živo

 

1. Najlepši spomin na otroštvo je preživljanje počitnic pri babici na Ptuju, čas na igrišču, obdelovanje družinskega vrta ter raznoliko ustvarjanje.
2. Najboljše stvari, ki me jih je naučila mama so komunikativnost, neodvisnost ter delavnost.
3. Top:

  • KNJIGA: Krive so zvezde, John Green
  • FILM: The Notebook
  • PESEM: Adi Smolar: Daleč je za naju pomlad
  • PARFUM: parfum uporabljam zelo redko, tako da nimam najljubšega
  • POČITNIŠKA LOKACIJA: otoki v Grčiji
  • ŠPORT: joga, rolanje
  • GURMANSKI UŽITEK: uživam v vseh vrstah hrane

4. Moja največja razvada, ki se ji ne morem odpovedati je jutranja kavica, prav tako pa tudi sobotno pohajkovanje po tržnici in podaljšano vikend spanje.
5. Rada bi se naučila še kvačkati in “štrikati”.
6. Na sebi mi je najbolj všeč kljukast nos in štrleča ušesa.
7. Dosežek, na katerega sem najbolj ponosna je ta, da sem pustila varno službo, v kateri sem bila nesrečna in ustanovila privat varstvo.
8. Največji izziv v življenju mi predstavlja zaključek študija (diploma).
9. Že dlje časa odlašam z nekaterimi izpiti na faksu.
10. Želela bi se znebiti strahu pred globoko vodo.
11. Za teden dni bi zamenjala vlogo z z nikomer.
12. Tri lastnosti, ki me najbolj pritegnejo pri osebi, so sočutnost, odprtost, iskrenost.
13. Moj slab dan vedno spremeni v dobrega dobra hrana.
14. Želim si, da se me ljudje spominjajo kot osebo, ki je bila vedno pripravljena pomagati ljudem okoli sebe
15. Misel, ki jo posvečate naši bralkam je: »Bodite prijazni in potrpežljivi drug do drugega in do sebe. Veliko se smejte in se imejte radi.«

 

varuskaziva_wwwparea.si

Še nekaj besed o varuški Živi

 

Svoje delo obožuje, ker ima pri lastnem varstvu proste roke, dobro pozna otroke in starše ter ji ni potrebno upoštevati toge politike vrtca. Malce manj pa je prijetno, ko zboli (v ta namen zdaj uvaja pomočnico) ali ko si želi privoščiti dopust, ki ga vedno napove eno leto vnaprej in je veliko krajši, kot bi bil lahko drugače.

Kdorkoli misli, da je delo varuške rutinsko, se moti. Živa nikakor ne počiva. Trenutno uvaja pomočnico, ki bo delala kot varuška na domu, začela pa je tudi s popoldanskimi igralnimi uricami, ki so namenjene otrokom za kvalitetno druženje in igranje. Želi si svojo “floto” varušk, ki bi bile sinonim za kvalitetno in dobro varstvo na domu pod skupno znamko “Varuška Živa”.

 

S čim me je varuška Živa “kupila”

 

Trije Živini “sladkorčki”, ki so se mi v času intervjuja najbolj usedli v spomin so:

● Pravi, da svojega poklica ne jemlje kot delo, ker dela to, kar bi delala tudi, če za to ne bi bila plačana.
● Z otroci dela kot bi bili njeni.
● Ves zaslužek vlaga v nova znanja, ideje in razvoj.

Priznam, njena dobra volja je nalezljiva, njena toplina in predanost delu pa kar sijeta iz oči, zato tega nikakor ne more skriti.

Živa, želimo ti starše, željne sodelovanja in razumevanja ter pisano druščino otrok, katerih verjamemo, da ne bo zmanjkalo. Da se tvoja prepoznavnost pod imenom “varuška Živa” čim prej zaživi v polnem sijajo in, da bi to delo še naprej opravljala s tolikšno mero predanosti in entuziazma!

Živo lahko spremljate na njeni FB strani in spletni strani.

Anja

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja