Hujšanje ali življenska sprememba – kako začeti?

Kako začeti s hujšanjem?

Za mano sta! Prva dva tedna odkar sva s Tamaro sklenili 12. tedenski pakt (spremembo načina življenja ali za vse “hejterje” hujšanje 😀 ) – miganje + prava prehrana = pot do aktivnega in zdravega življenja.www.parea.si_hujšanje

 

Dobro mi gre, ampak res fajtam. Vsak dan znova! Končno mi je po dveh tednih uspelo narediti fotografije, kjer sem model jaz sama, brez make upa, zgolj koža in krpe na manj sončnih mestih 🙂 . Da slučajno ne bo pomote – nisem naenkrat postala obsedena sama s sabo. To je le del procesa, saj fotografije PREJ in POTEM (bolj kot tehtnica) pokažejo napredek na telesu. Bil je že čas, da ga sprejmem takšno kot je. Stopiti pred kamero, ki jo v rokah drži moj izklesan mož, ni kar tako :).
Fotografij si sprva nisem želela pogledati, a me je mož spodbudil in rekel, naj mi bodo v še večjo motivacijo pri hujšanju in naj se ne obremenjujem, saj sem šele začela.  In ne – nisem na dieti, le način življenja spreminjam in se še bolje spoznavam!

 

Hujšanje – kaj mi gre po glavi, ko gre/ne gre?

So trenutki, ko komaj čakam, da obujem in oblečem športno opremo in začnem z rekreacijo. Dva dni na teden grem na hrib, kjer postavljam rekorde v premagovanju najbolj strmega dela poti. Brez fotografiranja narave, ki ponuja vsakodnevni vpogled v prehod iz enega v drug letni čas, ne gre. V gozdu je tako navdihujoče. Zakaj? Ker gre vse tako kot mora biti, brez hitenja, čisto tako, kot želi mati narava.

Ko na lep, jesenski dan hodim po Golovcu, uživam in diham sveži zrak, se nasmehnem sprehajalcu, lovim psa, opazujem drevesa in listke, ki se pozibavajo na vejah ter poslušam šumenje tistih, ki so že na tleh. Kar zadrhtim od veselja, miru in zadovoljstva.

Spet drugič, ko na programu ni čas za rekreacijo ali kakšne obveznosti, si vzamemo dan za družino in naše dogodivščine. Vendar se je moja odločitev o hujšanju tako globoka zasidrala vame, da me je nemir pred našim odhodom v mesto spodbudil, da sem raztegnila telovadno blazino in naredila nekaj vaj za roke, noge, ritko in trebuh.

Hujšanje – ko se mi pridruži mlajša članica družine

Ne bom pozabila začudenega pogleda moje Ive in vprašanja: “Mami, kaj pa delaš?” Povabila sem jo naj se mi pridruži, če želi. Hitro je prinesla svojo blazino in z zvedavimi učki spremljala, kaj ji bom pokazala in jo naučila. Bila sem presrečna! Vau, dajem vzgled in vlivam ljubezen do športa na zabaven način, saj vidi, kako srečna sem – ni to nekaj najlepšega??
Vadbo sva zaključili s svečo in plankom (=desko, statiko 🙂 ). Kar na enkrat se mi je zazdelo vse mogoče. Počutila sem se neverjetno močno, tako svobodno in samosvojo. Hujšanje, kjer beseda izvira iz “hudo” je res krivičen izraz za to, kar doživljam 🙂 .

www.parea.si_hujšanje (Vir:www.simplysadiejane.com)

Seveda pa ni vse samo rožnato (ob pisanju tega stavka, ki sem ga v glavi nadaljevala z: “Saj sem itak že navajena tega, pri meni pač nikoli ne gre vse lepo in prav”, sem se ustavila, negativno in nepotrebno misel zaznala, premislila o njej in jo spravila stran). Zadnje čase je bil tok mojih misli negativen. Lahko bi rekla, da celo preveč. In v tem leži eden od močnih vzrokov, zakaj sem se te spremembe tudi lotila. DOVOLJ JE TEGA, zato stavek nadaljujem drugače) – seveda občutim, da bi med vadbo odnehala in to je NORMALNO!

Včasih mi preprosto ne gre. Vse me boli in srce je tik pred tem, da poči od napora. Takrat občutim razočaranje … Predolgo sem se do svojega telesa vedla grdo. Ugotavljam, kako dragocen in pomemben del sebe sem zanemarila in kako zelo ga potrebujem za kvalitetno življenje. Zato nekako zberem moči in potem hitro dobim nov zagon, da do konca celotnega sklopa vaj grizem, grizem in se borim z bolečino ter nemočjo – zase, ker zmorem shujšati in se bolje počutiti!

Hujšanje – kako merim napredek in s čim se motiviram?

Vsak teden, v ponedeljek, opravim tehtanje. Tako sledim delu napredka, tistega, ki ga seveda lahko izmerim. Nisem si predstavljala, da bodo šli kilogrami takooooo počasi dol. Toda vse rabi svoj čas. Nepotrebno količino “nakopičenega materiala”, ki se je dolgo nabirala moram zdaj počasi pretopiti v seksi del – mišice 🙂 . Sklenila sem, da motivacijo ne smejo zmotiti številke na tehtnici, zato svoj napredek vrednotim na različne načine, ki me razveseljujejo in motivirajo (poleg Tamare 🙂 ).

Zato spremljam:
* počutje (fizično in psihično),
* kondicijo oz. napredovanje v vajah,
* kako mi uspeva pri prehrani,
* tehtanje in
* fotografije konec meseca.

Zdi se mi, da imam glede na tehtnico, še velikooo rezerve, ki jo vidim pri hrani, saj ravno tukaj odkrivam tisti manko, ki ga imam (nepoznavanje živil, receptov, kombiniranje, zdravi substiti). Pri treningu namreč dam od sebe res svoj maksimum in se držim, da 5x tedensko svoje telo razmigam. Želim jesti dobro in zdravo, zato raziskujem recepte, napotke, sestavine, itd. Ugotovitve in spoznanja bom delila tudi z vami.

Hujšanje – počutje

V glavi sem zelo fokusirana in odločna, čutim neko zadovoljstvo in ponosna nase. Glede energije in splošnega počutja pa še nič takega.

Kondicija
Kondicijsko je naporno predvsem pri vajah, ki jih 3x tedensko delam doma. Vanje vložim svojim maksimum in se ob tem trudim za pravilno in dobro izvedbo, da ne pride do poškodb. Če mi kakšna vaja predstavlja preglavico, jo malo priredim, saj imam nekaj izkušenj še iz atletskih časov, ki mi sedaj pridejo zelo prav. Pri hoji včasih »zaspim«, moč narave me odnese, da malo sanjam, a ko zaznam upočasnjeni tempo, hitro preklopim in pospešim. Po opravljenem sprehodu naredim še sklece in/ali trebušnjake in/ali vaje za noge ter rit (od 2 do 3 ponovitve, 10x-20x).

parea_supergice1

Hujšanje – miselni tok

Spremembe se nisem lotile le zaradi izgube kilogramov. V sebi želim oživeti tisto, na kar sem pozabila – česa vse sem zmožna. Zbuditi želim korajžno, veselo Anjo, ki fajta, verjame vase, se ne preda in zmore dosegati nemogoče. Vem, da bo proces dolg, a vem tudi to, kdo bo na koncu najbolj vesel in ponosen. Življenje je moj učitelj in jaz sem željna znanja, novih in lepih občutkov. Dobro mi gre, vztrajam in vsakič znova prestrežem miselni tok, ki mi ne koristi.

Hujšanje – ko mi ni, si rečem tole:

www.parea.si_hujšanje

www.parea.si_hujšanje

Hujšanje – malenkost, ki me je tokrat dvignila

Z Ivo sva se čez teden odpravili na igrišče, ki se nahaja na poti do ljubljanskega gradu. Občutek, da sva blizu tržnice mi ni dal miru. Imeli sva srečo, saj so bile branjevke kljub pozni uri še tam. Domov sva se odpravili s tremi polnimi vrečkami slastnih dobrot: špinača, brokoli, cvetača, korenček, zelena, solata, bučke in muškatna buča. Tudi mimo stojnice z domačimi kiviji in kakiji nisva mogli. Skoraj ves denar, dvignjen na bankomatu, sem že zapravila, ostalo mi je le še 5 evrov. Zelo rada imam rože, zato sva z Ivo zavili mednje. Vedno jih kupim pri romskem paru, ki je tam že vrsto let. Domov sem  prišla brez pribite pare, a s polnimi vrečkami dobrot, ob katerih sem že imela zamisli kaj vse bom pripravila. 🙂

zimska radost_hujšanje

Hujšanje – recepti

Zajtrk, malica ali večerja

Palačinka iz jajčk ter banane
2x jajčka
1x banana
Jajčka žvrkljaš, dodaš potlačeno banano in dobljeno maso spečeš na kokosovem olju. Po želji med pečenjem masi lahko dodaš zmrznjene borovnice ali pa jo preliješ z medom – obrok naredi še bolj slasten!

Kosilo in/ali večerja

– Solatke

Solatke lahko pripravimo na 1001 način, saj je sestavin, ki jih kombiniram in dodajam, res veliko!

TOP sestavine so:

Zelenjava: čičerika, leča, avokado, paradižnik, koruza, fižol, paprika, korenje, rdeča pesa, sladko zelje, česen, čebula
popečena zelenjava (korenje, bučke, čebula, paprika) …

Ostalo: popečeni piščančji kosi, popečen dimljen losos, tufu, tuna, razna semena, trdo kuhano jajce …

www.parea.si_hujšanje

– Zelenjava s piščancem + solata
Potrebuješ: Različne vrste zelenjave in piščančje meso.
Narežeš bučke, korenje, piščanca, čebulo in česen. Na kokosovem olju popražiš čebulo, dodaš piščančka, korenje in bučke, začiniš in proti koncu kuhanja dodaš še česen.

– Riževi rezanci z zelenjavo in jajčkom
Potrebuješ: Čebulo in/ali česen, sladko zelje, korenje, jajce, sojino omako in riževe rezance.
Popražiš čebulo, dodaš narezano korenje in sladko zelje ter vse to lepo pokuhaš. Nato dodaš umešano jajce in preliješ s sojino omako. Riževi rezanci se zelo radi sprimejo, če pri kuhanju nimate voka, a nič za to, vseeno je obrok zelo okusen. Po želji lahko dodate še por, bučke, piščančje meso, rakce. Igrajte se, kuhanje je namreč zabava!

– Za pocrkljat

Skutina pita z gozdnimi sadeži
Sestavine: skuta, jogurt, jajce, limonina lupinica, cimet, med, gozdni sadeži, pirini nadrobljeni piškoti ali pa zmleti oreščki, ki jim lahko dodate dateljne, brusnice, fige …

Nadev: bohinjska 500g skuta, kozji jogurt, 1 jajce, limonina lupinica, med in cimet.

Na dno pekača položiš nadrobljene piškote ALI zmlete oreščke, ki jim lahko dodaš suho sadje. Masi dodamo kokosovo olje in maso razporedimo na dno pekača, kamor nato dodamo še nadev, na katerega položimo gozdne sadeže.
Pečemo pri temperaturi 180-200 C približno 35-45 minut.

Hujšanje – NASVETKI…

Imam velik problem s pitjem vode, saj nanjo vedno pozabim. Šele žeja in razpokana usta me opomnita, da sem je zaužila premalo. Temu se želim izogniti zato imam pri sebi vedno flaško z vodo, saj me tako opominja nase in res pijem.

Na trgu sem kupila kivije, ki pa še niso bili zreli, kar mi je prodajalka seveda zamolčala. Kaj lahko naredim, da bodo kiviji čim prej za pohrustat? Položila jih bom poleg jabolk, ki naj bi pripomogli, da kivi prej dozori. Za drugič pa sem si zapomnila, da jih moram pred nakupom vedno preveriti in ne slepo verjeti branjevki na trgu. 😀

Tudi pri avokadu se rado zgodi, da je v trgovini še nezrel. Pravijo, da je za hitrejše dozorevanje poleg nnjegova super družba limona.Lahko pa ga zavijete v časopisni papir in ga v zimskih časih položite na radiator (pa da ne boste pozabili nanj!). En, dva, tri in kmalu lahko iz njega naredite guacamole ali kakšen drug namaz, ga narežete v solato ali pripravite puding – njam! 🙂

Hujšanje – GREH TEDNA

Enkrat na teden imam svoj “off” obrok. Tokrat sem šla kar na hard in si privoščila McDonalds (ups! 🙂 ). Prav konkretno sem se napapcala, pojedla hamburger in pečen krompirček, vendar zaradi slabe vesti spustila CocaColo ter raje naročila vodo, hahaha 🙂 . Ta »greh« se je zgodil že v začetku tedna, kar je pomenilo, da sem možnost za junk food v tem tednu porabila. Zato je bil vikend toliko večji izziv …

Se beremo! Ostanite močne!
Vaša Anja

parea

Comments

comments

  1 comment for “Hujšanje ali življenska sprememba – kako začeti?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja