Hujšanje ali življenjska sprememba – čips in prva kriza

Hujšanje ali življenjska sprememba – čips in prva kriza

 

Ko se pojavi kriza, se zagotovo pojavi še želja po čipsu in nič drugače ni zadnjih nekaj tednov, odkar hodim po novo zastavljeni poti – proti boljšemu počutju, povečanju energije in izgubi teže.

 

Iz kriznih trenutkov pa me na srečo dvigajo rezultati. Na tehtnici sem prvič po porodu zagledala številko, ki se je razlikovala od vseh do zdaj in že bolj spominja na predporodno obdobje. Moja teža je nižja za – 4 kg. Še 3x toliko, torej tri mesece, pa bo 😀 .

Pa še nekaj mi je uspelo v tem mesecu. Nehala sem kaditi, kar pomeni, da sem prenehala piti tudi kavo. Dve muhi na en mah, to pa tudi šteje.

 

Počutje, občutki, motivacija

 

Čez dan imam veliko več energije. Tudi splošno počutje je veliko boljše in navdano z optimizmom. Ob zaključku vskakega treniga utrujena obležim. Marsikatera vaja (trebuh in roke) mi povzroča preglavice, zato jo moram prilagoditi. Telo je vedno znova šokirano z intenziteto vadbe in posledično tudi utrujeno. Špehec se topi, mišice pa se prebujajo. 🙂
Sprehod na Golovec postaja pravi užitek. Prebuja se tudi želja po teku, še malo in definitivno bom del poti tudi pretekla. Občutek, da je moje telo napolnjeno z energijo je FANTASTIČEN.

 

Stanujemo v četrtem nadstropju, kjer ni dvigala. To je ena od odličnih priložnosti za tek po stopnicah. Včasih mi telo (beri: noge in kondicija) tega ne dovolita, saj je bolečina po treningu prehuda. Se pa na to spomnim in velikokrat tudi storim.

 

Po treningu! MRTVA!
Po treningu! MRTVA!

 

Kaj se med telovadbo plete v moji glavi?

 

Včasih se zgodi, da začutim odpor do telovadbe, ki jo izvajam doma. Predvsem takrat, ko so vaje zelo težke – meni so najhujše za roke in trebuh. Pri tem občutku mi motivacija rahlo pade. A vseeno uspem in kljub krizi to sfajtam. HUJŠANJE in spremembe niso enostavna stvar.

 

Najtežji vaji, ki sem ju delala do sedaj sta zagotovo “komandosi” in vojaške sklece ali “burpiji”:

Vaja, ki nosi ime "commandos exercise"
Commandos exercise ali komandosi
Vaja, ki nosi ime "burpees"
Vsem “najljubši” burpiji 🙂

 

Če pomislim nazaj, je bila najpogostejša misel in hkrati tudi največja motivacija preprost spodbuden stavek: “Ni kej, to boš naredila, saj si se tako odločila!”

Vsakodnevno se sprašujem, kdaj bom izvedla trening, ali mi bo šlo, kaj bom jedla, … ob tem pa pomislim in upam, da sem spodbudila tudi koga med vami, da se odloči za spremembo.

Tretji teden …

… je bil v znamenju hrepenenja po čipsu, lovljenja avtobusa in spoznanja, da je možek dvomil v to, da bom res tako vestno in pridno upoštevala vse zastavljene cilje.

Vsakemu, ki se vozi z avtobusom se je že zgodilo, da je moral teči, da ga je pravočasno ujel. Tokrat pa je bil tek na avtobus zame spoznanje, da kondicijsko napredujem, saj sem lahkotno in čisto nič zadihana pritekla do njega ter tako ponosno vstopila. 🙂 Kako malo je potrebno, da je človek srečen! 🙂

Če bi morala izpostaviti razvado, ki jo najbolj pogrešam, je to definitivno ČIPS. Pet večerov sem se bojevala z mislijo nanj. Ponavljala sem si stavek: “Draga Anja, čips boš hitro pojedla, potem ti bo žal. Če vse lepo “nadomestiš” s kozarcem vode, boš jutri zelo ponosna, saj nisi podlegla skušnjavi.” No, šesti večer ni več šlo. Obljubila sem si, da bom čips snedla in se v tem tednu nič več pregrešila. In glej ga zlomka. Odprem omaro in ČIPSA NI!!! Mož ga je odnesel na petkov žur. Še zdaj mi gre na smeh, ko pomislim na celotno situacijo. Ker sama nisem bila dovolj močna, da bi se uprla, so mi tokrat na pomoč priskočile okoliščine 🙂 .

Misel na čips pa me je vseeno pustila nepotešeno. Odšla sem v trgovino z zdravo prehrano in tam našla zelenjavnega. Njegova cena je 2,6 € in zdrava alternativa odliiiičnega okusa!
Tukaj je povezava do spletne trgovine, kjer ga prodajajo, vendar je cena online malce višja.

 

Slasten čips z rdečo peso, sladkim krompirjem, pastinakom in korenjem.
Slasten čips z rdečo peso, sladkim krompirjem, pastinakom in korenjem.

Ker sem bila navdušena nad okusom, sem pobrskala po spletu in našla recept, kako lahko sami pripravimo zelenjavni čips. Potrebujemo le različno zelenjavo: rdečo peso, sladek krompir, pastinak, korenje, olje in sol, lahko pa vse to še malo popestrimo s slastno omako. Naj vas opozorim, da bi maksimalno kvaliteto čipsa dosegli le v dehidratorju, saj s peko in cvrtjem pri visoki temperaturi zelenjava zgubi na svoji vrednosti.

 

Navodila za pripravo čipsa v pečici

Zelenjavo umijemo, olupimo in narežemo na zelo tanke kolutke. Nato jo naoljimo, posolimo ter razporedimo po pekaču. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Ko robovi postanejo hrustljavi, je čips nared. Zraven pripravimo kakšno okusno omako za pomakanje čipsa in uživamo v prigrizku.

Za še več načinov, kako pripraviti zelenjavni čips pokukajte na to stran- njam 🙂 .

 

Recepti za kosilo in večerjo

 

Obdobje hokaido buč na pladnju ponuja ideje za kuhanje. Tokrat sem pripravila bučno pito s špinačo in skuto

Sestavine:
– kos buče,
– ajdova moka,
– domača špinača,
– skuta (500 g),
– parmezan,
– začimbe,
– jajce (po želji).

Priprava testa: Skuhamo bučo, da postane mehka, nato jo speštamo in ji dodamo ajdovo moko ter lepo zmešamo. Če niste solili vode, v kateri ste kuhali bučo, lahko sol in začimbe po želji dodate zmesi. Jaz sem jo samo malce posolila in dodala kokosovo maslo, da se ne sprime na pekač.

Priprava nadeva: V vodi, kateri dodamo soli in dva stroka česna, pokuhamo špinačo. Kuhano odcedimo, zmiksamo in jo dodamo skuti. Jajca nisem imela, če ga imate, pa ga lahko dodate, vendar ni nujno, saj je zmes vseeno dovolj kompaktna tudi brez. Nadev razporedite po testu in po vrhu posujete parmezan.

Pečite v pečici na 200 stopinj, cca, 35-45 minut, dokler zgornja plast pite ne postane lepo rumena.

kaj skuhati za kosilo_-hujšanje ali življenjska sprememba_www.parea.si

Še dva predloga za kosilce

 

Piščanec z zelenjavo, kjer sem uporabila čebulo, kos kolerabe, bučke in špinačo. Meso sem najprej popražila na čebuli, dodala narezano kolerabo in bučke, začinila in na koncu dodala še špinačo. Obrok je bil res okusen!

Prekajen losos z brokolijem in kolerabo.

Zadnje čas malček preizkušam prekajene losose, ki jih prodajajo vakumsko pakirane v skoraj vseh trgovinah. Cenovno in po okusu pa se kar razlikujejo. Tokrat sem nakup opavila v Hoferčku, kjer je njegova cena 3,49 evra. Pokuhan brokoli in koleraba sta bila poleg solate odlična spremljevalca popečenega lososa.

kaj skuhati za kosilo_-hujšanje ali življenjska sprememba_www.parea.si

 

SLADKORČEK, s katerim sem se nagradila

Sladkorček mi je tokrat podaril kar moj mož. Pocrkljal me je z nakupom nove zimske bunde, ki sem jo potrebovala. Peljal pa me je tudi na nogometno tekmo OLIMPIJA: MARIBOR. Še dobro, da sem imela novo, toplo pridobitev, saj je bilo zunaj pasje mrzlo. 🙂

 

Greh tedna 🙂 , upsi …

Hamburger + krompirček v Hood burgerju in odlična pica v gostilnici 5-6 kg. Pica in dober hamburger vedno pašeta.

 

KIKSek ali: “To se ne dela!”

Jah, pri vsem delu, ki sem si ga doma nakopala, sem nehote pozabila na hrano in ob 14ih pričela z vadbo. Prej sem zaužila le 0,5 l smutija ter nekaj dl vode. Nikoli več! To se ne dela, predvsem pa ne ob zgodnjih popoldanskih urah, ko je že čas za kosilo. Trening sem komaj, komaj opravila. Bljeh!

 

Praktičen nasvet tedna:

jajce sveže_hujšanje ali življenjska sprememba_www.parea.si

 

KOMAJ ŽE ČAKAM!

Se spomnite kako sem se v prejšnjem zapisu ukvarjala s tem, kaj naj jem, kaj potrebujem v hladilniku, itd. … no drage moje, srčno upam, da se nam v tem mesecu na blogu pridruži nutricionistka Tina, ki bo znanja in idej željne nedvomno obogatila s kvalitetnimi in koristnimi nasveti! Se že veselim! 🙂 🙂

Sedaj ko sta čips in prva hujša kriza sta za mano, naj se hujšanje in življenjska sprememba nadaljujeta!

Srečno drage sotrpinke in predvsem korajžno!

Comments

comments

  1 comment for “Hujšanje ali življenjska sprememba – čips in prva kriza

Comments are closed.