Hrana kot strup ali nektar – predavanje z dr. Vinod Verma

64f4a57c643e554d9fd0756e7087e53d

Konec novembra je v prostorih bio prodajalne Norma na Gosposvetski ulici v Ljubljani, potekalo ajurvedsko predavanje z indijsko nevtrobiologinjo in mojstrico ajurvede, dr. Vinod Verma. Strastna raziskovalka in poznavalka biologije je na vrhuncu svoje kariere ugotovila, da je pristop do zdravja napačen in da ljudje usmerjamo vso energijo v zdravljenje bolezni, medtem ko bi morali v prvi vrsti delati predvsem na ohranjanju zdravja samega. Iz tega razloga je leta 1986 ustanovila NOW z namenom širjenja preventivnih zdravstvenih metod, alternativno rabo medicine ter in ukrepov samopomoči. Ker izhaja iz družine, ki ji je bila blizu ajurveda, se je odločila vso svoje znanje združiti v praktičnem izobraževanju in ustavila je Charaka School of Ayurveda. Je avtorica številnih knjig in znastvenih člankov, predavateljica ter nadvse zanimiva ženska, ki gleda na svet kot celoto ter si s svojimi izkušnjami prizadeva ustvariti lepši svet za vse.
8b22433e0030cacb9761cc9df76a4527
Na predavanju je predstavila osnove ajurvede, kombinacije zdrave in škodljive hrane ter 8 pravil Charaka. Ajurveda je holistična znanost, ki dojema človeka celovito – kot skupek telesa, duha in kozmosa. Človek je za razliko od predmetov svojevrsten kozmos znotraj večjega univerzuma, medtem ko so predmeti zgolj del njega. Vse v kozmosu pa sestoji iz petih elementov (voda, zemlja, zrak, ogenj, duh), ki tvorijo tri energije:
vata = zrak in prostor
pitha = ogenj
kapha = zemlja in voda

Zdravje je harmonija treh energij, vsak presežek posamezne pa povzroča katastrofe. Dr. Verma se drži prepričanja, ki pravi, da lahko vseh pet elementov dobimo iz hrane, zato je pomembno kaj, kako in kdaj jemo. Vsak okus ima dva različna elementa, moramo jesti vse, da ostanemo v ravnovesju. Ajurveda močno poudarja tudi duhovno plat življenja. Poleg energije iz elementov, je govora tudi o treh energijah uma:
rajas (aktivna energija)
tamas (neaktivna energija)
sattva (mir, spokoj, ravnovesje)
Ajurvedina dolžnost je trojna: z njeno pomočjo skrbimo za telesno in duševno ravnovesje, za finančno stanje, ki nam omogoča, da živimo dobro ter zadnja, ki se nanaša na planiranje prihodnosti in duhovnost.

Za življenje po principu te starodavne vede, je potrebno upoštevati štiri pravila:
1. živeti in jesti skladno s časom in prostorom (pri tem upoštevajte čas dneva, starost, letni čas, okolje, …),
2. redno čiščenje telesa in postenje,
3. pomlajevanje telesa,
4. fizična aktivnost in mir v umu – sattva

Zdravje po ajurvedskih načelih ni stanje brez bolezni, temveč občutek moči in energije. Ljudje, ki so navidezno “zdravi”, pa vedno brez energije, niso v ravnovesju. Živeti po ajurvedskih načelih pomeni razmisliti kaj, kdaj in kako jemo, sicer se naša hrana hitro sprevrže v strup za telo. Dr. Verma v šoli Charaka navaja osem napotkov, kako “pravilno” jesti:
1. jesti moramo toplo, lepo servirano hrano in čim več tekoče (juhe, omake, itd.). Ni prav, da vodo samo vlivamo vase in kot imamo v zadnjem času vsi navado ☺, hodimo naokoli s stekleničkami. Voda mora biti vpeta v hrano, zato jo uporabljajte pri kuhi, jejte tekočo hrano.
2. Začimbe so obvezna sestavina balansirane prehrane. Gojite svoje začimbe, poučite se o zdravilnih učinkih ter kuhajte z ljubeznijo (če mislite, da to ni res, se samo spomnite svoje najljubše jedi iz otroštva – je bila ta hrana res tako dobra ali je bila dobra zaradi občutka ljubezni, ki je vel iz babice/mame☺).
3. Ne jejte, ko ste pod stresom. Ne pustite, da bi vas kdo motil med obrokom. Izključite mobilnike in druge moteče naprave.
4. Pred obrokom molite, meditirajte, vdihnite in se zahvalite.
5. Jejte umirjeno in vmes ne govorite.
6. Pijte vodo eno uro pred obrokom ali eno uro po obroku, vmes je dovoljen kakšen kozarček vina.
7. Nikoli ne jejte naslednjega obroka, dokler niste prebavili prejšjega. Med zajtrkom in večerjo naj bo vsaj 12 ur, med večerjo in spancem pa vsaj 2. Po pravilih Charaka naj bi jedli na 4 ure (ali več), kar je pri zahtevnem tempu in ljudeh, ki se ukvarjajo s športom, malce težje izvedljivo. Moj nasvet in kot pravi ajurveda – poslušajte telo.
8. Najejte se do 2/3 želodca (nikoli se ne prenajedajte – da, tudi med prazniki ne :-D).
10815705_10152607580374121_1310569314_n

Bistvo nad bistvi pa je, da ne mešamo med sabo t.i. antagonistov – t.j. hrane, ki je nekompatibilna. Med njimi je kar nekaj kombinacij, ki jih marsikdo med nami redno uživa. Najbolj znani antagonisti so:
– mleko in kisla hrana, redkvica, melona, ribe
– segret med ali topla pijača takoj po medu
– mastna hrana in hladna voda
– hrana, ki je nismo vajeni (prenajedanje na potovanjih … ups ☺),
– kombinacija prevroče in prehladne hrane,
– karkoli pojemo v neskladju s časom, prostorom in konstitucijo.

Za “toplo” hrano veljajo krompir, jajca, sir, poper, olja za kuhanje in kisla živila, za hladna pa mleko, banana, riž, smetana, kokosova maščoba. Uravnotežena hrana so korenje, buča, bučke, ingver ter sladko sadje. Ob pripravi hrane moramo vedno stremeti k uravnoteženju okusom – na primer: kislo solato “zbalansiramo” z medom, sladke stvari z ingverjem.

Ob obilici za marsikoga od nas nenavadnih, nasvetov, pa je glavno načelo, ki bi se ga morali držati ne glede na to ali sledimo ajurvedi ali ne, da se vedno vprašam po “primernosti” hrane. Ali jemo pravo stvar ob pravem času, koliko pojemo, ali smo pod stresom, …. . Najmanj, kar lahko naredimo je, da poskušamo jesti čim več organskih stvari in uporabljati začimbe ter zelišča, da uravnotežimo obroke.

In ker je pred nami novo leto, pomislite – ali ni bolj smiselno, da se tokrat namesto že preživetih diet, lotimo drugačne zaobljube in začnemo kupovati organsko, lokalno ter gojiti svoja zelišča? Telo vam bo hvaležno, um pa tudi, saj boste vedeli, kaj jeste. Ne podpiram striktnega odrekanja vsem znanim “pregreham”, saj je znanstveno dokazano, da stres, ko se na vse pretege upiramo svoji najljubši sladici, povzroči telesu več škode, kot če bi jo zaužili. In to je še eden od razlogov, zakaj se je smiselno naučiti, da pri prehranjevanju vseskozi iščemo in držimo ravnovesje. Ajurveda naj vam bo pri tem v pomoč z enostavnimi osmimi pravili Charaka in vsesplošno zahvalnostjo ter zavedanjem, kako blagoslovljeni smo, da imamo na izbiro toliko različne hrane ter da ste med tistimi srečneži, ki se lahko vsak dan brez nenehnega štetja evrov, nahranijo.

Temsi

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja