Darilo za otroka

Darilo za otroka – kaj podariti otroku za darilo, da bo le to kvalitetno, zanimivo in uporabno?

.

Smo čisto povprečna družina z nekaj popravki. 🙂

Sem ena tistih mamic, ki ji otroci rečejo po navadi rečejo ʺtečnaʺ – gledanje risank je omejeno, telefon, računalnik in IPad pa niso na uporabo pri Ivi (še malo pa bo dopolnila 5.let).

Veliko raje skupaj kaj ustvarjava, kuhava, gremo na sprehod s kužkom ali kolesom, se podamo na izlet, beremo knjigice in se igramo. Včasih res ne najdem energije za animacijo in učenje, a imam raje, da se takrat skupaj zlekneva na kavč, gledava knjigice ter rešujeva uganke. Tako mi je ljubše, kot da bi ji prižgala Tv in jo tako za nekaj časa zaposlila. To vsekakor ne pomeni, da si pri nas ne gleda risank. Pred spanejm kdaj na SLO1 pogleda večerno risanko. Petki pa so, če smo doma, namenjeni risankam, ki si jih sposodimo v knjižnici. Seveda med vikenodm ne manjka ŽIV ŽAV – Firbcologi in Male sive celice so zakon, pa tudi Knjiga o đungli, Smrkci in še kaj bi se našlo.

Velikokrat vsak od nas počne stvari tudi sam, tiste, ki mu v danem trenutku pašejo ali jih mora postoriti. Smo čisto klasična družinica, daleč od kategorije ʺidealna ali iz revijeʺ, je pa res da TV pri nas ni na prvem mestu dnevnega dogajanja – no, bolj pri meni, kot pri možu. 🙂

Moj izbor daril

1. Lutkovna predstava kot darilo

Naša mlada dama gre res zelo rada v na ogled otroških predstav in v tem nadvse uživa – prepeva pesmice in ponavlja besedilo, res top darilce in čas, ki ga lahko preživite v družbi svojega otroka.

KAM NA PREDSTAVO?

Naš tatko, kot tehnik ljubiteljsko sodeluje v različnih otroških predstavah. Mini teater je ena najpogostejša destinacija kamor se odpravimo na predstavo. Žal mi je, da so zaprli dvorano na ljubljasnekm gradu, a je na Križevniški prav tako prijetno in predstave so fajn. Trenutno je čista fenica predstave Unanana in slon z enim oklom in Afriško sonce, ki je premiero doživelo v soboto, 19.11.2016 v Siti teater. Obe predstavi sta luštni in ju seveda priporočam. Spremljajo ju odlične pesmice, imata pa tudi isto tematiko – življenje v afriški savani

Velikokrat bi radi svoje čričke odpeljali na kakšen dogodek ali predstavo, a tega ne znamo poiskati. Zato je nastal seznam gledališč in kulturnih domov po Sloveniji (če poznate še kakšnega, ga prosim dodajte v komentar, hvala):

LJUBLJAN: Lutkovno gledališče, Kino Bežigrad, Hiša otrok in umetnosti, Španski borci
KAMNIK: Dom kulture Kamnik
DOMŽALE: Kulturni dom Franceta Bernika
KRANJ: Prešernovo gledališče Kranj
MARIBOR: Lutkovno gledališče Maribor
CELJE: Osrednja knjižica Celje
VELENJE: Lutkovno gledališče Velenje
ŠENTJUR: Ipavčev kulturni center Šentjur
SLOVENJ GRADEC: Kulturni dom Slovenj Gradec
SEŽANA: Kosovelov dom Sežana
IZOLA: Center za kulturi, šport in prireditve Izola
PORTOROŽ: Avditorij Portorož
BELTINCI: Kulturno in umetniško društvo KUKUC
MURSKA SOBOTA: Gledališče Park
NOVO MESTO: Kulturni dom Janeza Trdine
KRŠKO: Kulturni dom Krško

TOP STRANI – KAJ DOGAJA PO SLOVENIJI ZA OTROKE…
● Našla sem stran, kjer lahko pogledate, če se v vašem kraju ali pa kje v bljižini odvija otroška prireditev – več na strani www.otroskeprireditve.si.
● Spletna stran www.napovednik.si , kjer najdete različne in zanimive aktivnosti za otroke.

2. Kocke kot darilo

Darilo za otroka - Kocke

Kocke, kocke, kockice …. top igra za najmlajše. Nekaj ur preživetih ob zlaganju najzanimivejših postavitev, ki jih lahko oblikujejo sami ali pa po načrtu, ki je priložen.

Kako zanimiva torba za shranjevanje in prenašanje kock in ostalih igrač. Kupite jo lahko v Kakaduju. Igrače so en, dva, tri pospravljene, pa še enostavno jih je prenašati, ko gremo npr. na dopust.

3. Družabne igre kot darilo

To je sigurno ena najboljših in najzanimivejših možnosti, ki jih lahko ponudite otroku in ob tem skupaj preživiš prosti čas.

Predlagam obisk spodaj omenjenih trgovinic: TOJETO, RISTANC, KAKADU. Zakaj ravno te tri? Odlikuje jih izbor kvalitetnih in zanimivih igrače. Pri nakupu vam tudi prijazno svetujejo. Če niste iz Ljubljane se lahko ʺsprehoditeʺ po njihovih spletnih straneh in nakup opravite tako.

Ko nas popelje nostalgija in se vrnemo v čas otroštva, takoj pomislim na naslednje družabne igre: domine, človek ne jezi se, spomin, mikado, šah, črni peter, potaplanje ladjic, država, meto, reka, živa – abeceda itd.

Izbor družabnih iger primernih za različne starosti:

Dobble

Igra, kjer igralci zbrano iščeta pare in ob tem skušata prehiteti drug drugega. Pare se ne najde kar tako, saj so različnih velikosti in se včasih res dobro skrijejo. Cena 14,50 €.

Darilo za otroka - družabna igra Dobble

Igra ravnotežja – Delfin

Igralci na delfina postavljajo krogce, ob tem pa pazijo, da se ne prekucne. Vaja koncentracije, zbranosti in mirnosti. Cena 15,50 €.

Darilo za otroka - Igra ravnotežja Delfin

Master Logic

Iskanje pravega zaporedja barv, kjer preko logičnega razmišljanja prideš do rešitve. Malo me spominja na igro potaplanje ladjic. Cena 15,50 €.

Darilo za otroka - Družabna igra Master Logic

Quarto

Štiri v vrsto, kje je možnosti veliko – oblika, barva, velikost. Primerna igra tudi za odrasle. Cena 29,90 € oz manjša različica 18.90 €.

Darilo za otroka - Družabna igra Quarto

Imagidice

Vrzi kocke in oblikuj svojo zgodbo – kjer ima domišljija prosto pot. Cena 13,30 €

Darilo za otroka - Družabna igra  Imagidice

4. Puzzlčki kot darilo

Puzlčki so ena izmed bolj priljubljenih igrač naše mladenke. Prav tako jo že kar nekaj časa zanimajo države sveta, kontinenti in živali ter ljudje, ki bivajo tam. Letos bi ji rada pripravila presenečenje in združila njeno zanimanj z zanimivo igro. Na spletu sem naletela na kar nekaj puzlčkov, ki ponujajo kar iščem – Geo Puzzli in še ena povezava.

Na najmlajše vplivajo pozitivno in jim pomagajo pri sposobnost logičnega razmišljanja, razvijajo se motorične sposobnosti – koordinacija in natančnost, enostavne in jasne oblike puzzli pa ugodno vpliva na razvoj in dojemanje otroka ter razvoj vizualnega spomina. Poleg zgoraj omenjenih, lahko otrokom pomagate pri učenju abecede, številk, spoznavanju živali, vesolja in okolja, ki ga obdaja.

Za najmlajše …

… in starejše otroke

5. Glasba kot darilo

Iva obožuje glasbo in ples. Že od malega se z možekom hecava, da imava v avtu DJ-a, ki skrbi za glasbeno podlago na v avtu. Vsakič ko se odpravimo kamorkoli in vožnja traja več kot 5min, se glasek iz zadnjih sedežev oglasi in izrazi glasbeno željo ali pa zgolj zvrst glasbe, ki jo želi poslušati. Ker sva tudi midva velika ljubitelja glasbe, jo še toliko raje poslušava ob petju in ji prepustiva izbor – ko le ta ne preraste v izmišljevanje vsakih 5min kaj ona bi in česa ne bi.

Nedvomno glasba vpliva na naše telo, čutila in dušo zato je to del naše skupne, družinske ljubezni. V avtu poslušamo vse, otroške pesmice, Slovensko popevko, ex-jugo glasbo, pop-rok – kar naši DJ-ki zadiši in je po godu seveda tudi nama.

Pesmice za otroke

Ob brskanju po spletu sem naletela na članek o učinkih glasbe na razvoj otoka – povzemam nekaj ugotovitev:

– Ukvarjanje z glasbo pozitivno vpliva na sposobnost prilagajanja, dela v skupini, na samodisciplino in tudi na ustvarjalnost.
– Glasba pozitivno vpliva tudi pri učenju, saj pomirja in spodbuja zbranost. Pomembno je, da je glasba skrbno izbrana, saj lahko pride do nasprotnega učinka.
– Otroci, ki veliko poslušajo glasbo ta pozitivno vpliva na njihov socialni razvoj. Otroci so bolj ustvarjalni.
– Pri glasbenih dejavnostih, pa naj bo to petje ali pa samo poslušanje glasbe, so otroci velikokrat tudi telesno aktivni. Glasba torej tudi pozitivno vpliva na aktivni telesni razvoj, gibčnost in spretnosti.

Torej otroku le privoščimo nakup novega CD-ja z otroškimi pesmicami, lahko pa ga sami ustvarite zanj, ga tako popeljete v obdobje vaše mladosti in mu predstavite glasbo, ki ste o poslušali vi.

6. Izlet kot darilo

Družinski izlet – naj si bo to polet, pozimi, jeseni ali spomladi, vedno lahko poskrbite, da se imate ob tem imenitno. Včasih razmišljam o tem kam bi lahko šli, da bo drugače in zabavno – a velikokrat pozabim, da je že sam izlet po sebi tak, in da je naše druženje tisto, ki ga naredi posebnega in našega. Slovenija nam res ponuja marsikaj, zato je skrb, da ne bomo izbrali pravilne destinacije čisto odveč.

Nanj se lahko odpravite s kolesom, vlakom ali avtobusom. Ko je toplo tako rada poskrbim za to, da si lahko na kakšni jasi privoščimo PIKNIK – senvičke, sadje in pijača, ter seveda dekica kamor lahko odložimo rite pite.

Hribi, doline, morje, mesta, jame, slapovi, jezera, festivali, bazeni, smučanje, glasba, predstave, ravnica, dobra hrana … vse to ponuja naša ljuba deželica

Ne bom vam pisala vseh mogočih idej, saj vam raje prilagam povezavo do top strani, kjer lahko najdete res vse odgovore in želje – KAM Z MULCEM.

7. Obisk otroškega igrišča kot darilo

Otroško igrišče – raj za naše miškolinčke, kjer se družijo z vrstniki, spoznavajo svoje sposobnosti in se učijo novega.

darila-za-otroke-14

8. Knjiga kot darilo

Knjige, knjige, knjige, knjigice … o tem bi lahko pisala in pisala – kako je na tržišču kup knjigic, za katere bi bilo res bolje, da jih ne bi izdali (besedišče in stavki so res pod nivojem) in na drugi strani dolgggg spisek tistih, ki so vrhunske in otrokom na različne načine približajo svet živali, narave, ki nas obdaja, dežel po svetu, popeljejo jih v neznani oz manj poznan svet čustev in odnosov, se dotaknejo čisto vsakdanjih tem, kot so spanje, pospravljanje, prehranjevanje, umivanje odhod v vrtec in šolo. Ter pustolovske, kjer otroci odkrivajo pojme in situacije, kjer pridejo do izraza osebnostne lastnosti in znanja – iznajdljivost, radovednost, spontanost, sočutje, sprejemanje, odločanje, odgovornost …. vedno popolno darilce.

Moj spisek kmalu sledi… do takrat pa vam želim prijetno preživljanje prostega časa z vašimi najdražjimi.

9. Unikatni izdelek slovenskih ustvarjalk

IGRAČE

To niso kar ene igrače, te igrače nastanejo izpod rog treh dam, ki jih ustvarijo s svojimi rokami in imajo prav posebno dušico. Naša mala navihanka ima od vsake izmed njih po eno in ji delajo družbo na postelji. Vsekakor vredno nakupa ali pa vsaj obiska njihove spletne strani.

Juj, kako so mehki in fini.

FizziMizzi – noro lepe, mehke, pisane in nekaj posebnega so prav gotovo igračke FizziMizzi.

NAT. – Natašin plišast svet – Nataša s tako ljubeznijo ustvarja pliškote s karakterjem, da ob njej občutiš, koliko ljubezni vloži v čisto vsakega, ki ga sešije. Prisrčni, z imenom, unikatni, mehki, krasni – to so Natašini pliškoti.

Lena – unikatni izdelki
– Alenkini izdelki, meni najljubši, so gospodične in gospodiči z dvema obrazena – en je zdnevni, drugi pa večerni, ko se otroci odpravljajo spat – originalni in tako ljubki so.

Darilo za otroka - Igraca unikatno delo

MAMORU – otroške knjigice iz blaga, več lahko preberete tukaj.

OBLAČILA

NICA – kapice, šali, krila, oblekice in jope, ki vsekakor zaslužijo biti med našim izborom, saj izdelke nadgradi dober material in izdelava, pa še zelo, zelo lepi so.

UM art – znamka pod katero ustvarja in šiva Urša. Poskrbi za nogice vaših najmlajših ter malenkosti, ki olajšajo in polepšajo dan.

OSTALO

Slike Okvirček

Nani design – predpasnik, puščica in kompletek ʺustvari samʺ

Darilo za otroka - Unikatni  predpasnik

Darilo za otroka - Didaktična igraca-obleci-me

Darilo za otroka - Puščica z voščenkami

Naravna kozmetika Hiša Nature – kjer sta kvaliteta izdelkov in prijaznost Tanye vedno na prvem mestu. OdličnI izdelkI za mehko in negovano otroško kožico.

Darilo za otroka - Naravna-kozmetika

Comments

comments

  1 comment for “Darilo za otroka

Comments are closed.