Animacija za otroke – MALA LU

Tjaša

je animatorka otrok na zabavah – po srcu je večni otrok. V družbi najmlajših uživa tudi takrat, ko ne dela. Po izbrazbi profesorica pedagogoike in andragogike. Žena, sestra in prijateljica. Veliko sanjari, njena domišljija nima meja. Uživa v malenkostih – ob branju dobre knjige, ob pogledu na pikapolonico, v hribih, kjer poleg razgleda na čudovito naravo, nabira energijo in zelišča za domače čaje. Ljuba so ji jutra, ko si lahko vzame čas zase in se pripravi na nov dan.

 

MALA LU – animacija za otroke

 

MALA – kljub temu, da je Tjaša velika, ima v sebi še vedno sledi malega igrivega otroka. Drobne pozornosti jo zelo osrečijo, ker obožuje mala presenečenja in ker so male stvari tako prikupne. Otroci so kljub svoji majhnosti njeni veliki učitelji – znajo uživati, biti iskreni in dovolijo ji, da se igra skupaj z njimi … zato MALA.

LU – Tjaša si je sposodila delček besede »lučka«. V mislih je imela tisto, ki sveti, žari, ji daje svetlobo. In tisto, ki je mmmm dobra – sladoledna lučka. In seveda, tisto s številnimi delčki, padalci – regratovo lučko (ta je tudi v njenem logotipu), ki jo zelo rada piha. Tisto, ki se z vsem trudom bori proti vetru in se hkrati giba z njim. Tisto, ki jo z velikim užitkom opazuje in šteje koliko padalcev je povezanih v eno veliko celoto.

Regratova lučka zato, ker če združiš vse padalce skupaj, nastane celota. Vsak padalec posebej je pomemben člen celote. Vsa doživetja, ki so se odvila do sedaj, vsi ki so vstopili v njen svet in bili del nastajanja Male LU, vse izkušnje, vsi talenti, ki jih v tem času razvila ter odkrila, vse ideje, ki so se porodile v njenih mislih,  vsi nasmehi, ki jih jih narisala, vsi trenutki, ki so poskrbeli, da ji je toplo pri srčku,… ja, vsi ti delci so njeni pomembni padalci, ki skupaj soustvarjajo njeno regratovo lučko. Vsak padalec zase ne more biti močen, samostojen in vodilen, a ko jih vidiš skupaj, veš, da je vse tako kot mora biti, zaključi Tjaša.

In tudi ko pride močen veter in kakšen padalec odleti, ostali še vedno držijo skupaj. In kaj potem ko vsi odletijo? Vsak gre svojo pot, uživa v toku vetra in enkrat pade na tla – enkrat rodovitna, drugič kamnita. In tako iz rodovitnih tal zraste nova lučka in iz nje se razvijejo novi talenti, nove izkušnje, nova doživetja, nova poglavja in narisani novi nasmehi. Ter seveda nove priložnosti, ki se jih nadvse veseli!

 

MALA LU, animacija za otroke,  je tako postala njena lučka, ki jo opominja na različne priložnosti in ideje. Spomni jo, da mora dovoliti otroške iskrice v sebi, da ne pozabi na igrivost, navihanost in risanje nasmehov.

 

Animacija za otroke – odločitev ali preprosto ljubezen

 

Prvič je v to delo dobesedno “padla v vodo in zaplavala”. Na koncu srednje šole jo je mami prosila, da gre na otroško praznovanje namesto nje, saj je ona zbolela. Mami je takrat izvajala animacije za otroke, kot klovnesa, kjer je vanjo vključevala balone (mami se že 18 let ukvarja z dekoracijami z baloni). Pripravila ji je vse potrebno, a na zabavi, je vse uporabila čisto drugače, kot bi po njenem morala. Odziv otrok je bil nor –  neizmerno so uživali tako kot tudi ona.  To zabavo ima še danes v spominu, saj je takrat prvič doživela občutke, ki jih ne moreš opisat ampak jih lahko le začutiš – trema, izziv, sreča, igrivost, misli in ideje, kaj vse bi še lahko dodala, adrenalin in veliko željo, da to še kdaj doživim in čim večkrat ponovim.

 

To ni odločitev, to preprosto začutiš, pravi Tjaša

 

V njej so rasle ideje, kako bi nadgradila animacije in kaj vse bi lahko vanje vključila, hkrati pa so rasle tudi nove priložnosti, ki jih je večinoma dobila po priporočilih zadovoljnih staršev. V času študija (Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer pedagogika in andragogike) je napredovala tudi na področju animacije. Izkoristila je vsako priložnost za delo na rojstnodnevnih zabavah, saj je  animacija za otroke tisto, v čemer je že takrat  uživala. Vedno bolj je v njej rasla odločitev, da bo to njena služba.

Dve leti nazaj se je podala na samostojno pot. Od takrat naprej dela pod imenom Mala Lu – animacija za otroke.

 

Kje se rodijo ideje za animacijo in motivacija za delo

 

Največkrat se ji zgodi, da se novih predstav, tematik, iger ali trikov domisli, ko je z mislimi pri čisto drugih stvareh. Vedno s seboj nosi planer, v katerega zapisuje ideje in zamisli – takoj, ko se prikrade ideja, jo zapiše. Njeno delo zahteva veliko improvizacije – ne zato, ker ne bi vedela kaj počneti, ampak zato, ker je vsaka animacija drugačna. Otroci se med seboj razlikujejo, njihovi interesi so različni in tako med samo animacijo vidi, kaj jim je všeč in kakšne stvari v njih vzbudijo zanimanje, narišejo nasmeh na lička in iskrice v oči.

 

Ideje pridejo kar same od sebe

Iskren otroški smeh v času druženja. Uživa, ko med animacijo otrokom domišljija poraja nove ideje, ko jim “nasuje čarobni prah” in ga oni nato skozi naše druženje z največjim veseljem in vztrajnostjo pihajo ter uporabljajo.

 

Trenutki, ko se poslavlja in jo močno objamejo – kar kurjo kožo dobi, ko se spomni na vse objeme malih nadobudnežev in na njihove poljubčke na lička. Ob slikicah in pismih, ki jih prejme od staršev, kjer ji sporočajo, kako jim je polepšala praznovanje, kako so uživali na predstavi, kako se veselijo ponovnih snidenj. Všeč ji je, ko lahko skozi animacijo spodbuja otroško domišljijo in ko se ob ponovnih srečanjih otroci spomnejo zakaj je Pika Flika in ne Nogavička, v katerem cirkusu je doma Tinka Šminka,… njena največja motivacija so otroci. To ji dokazuje, da se jim je vtisnila v srčke. Motivirajo jo oni, mali nadobudneži, njihova energija in njihova želja po druženju s Tinko Šminko ali Piko Fliko.

 

Kdo skrbi za like, garderobo in kdo so njeni pomočniki

 

Vsi liki so njena ideja. Idejo za Tinko Šminko, kako bo izgledala, je narisala že v samem začetku, malo po prvih animacijah. Spominja se, da je prvo lasuljo zanjo dobila kot darilo za 18.rojstni dan. Bila je presrečna. Piko Fliko je zasnovala njena mami, a jo je potem nadgradila in preoblekla. Tukaj so še Frančeske – francoske umetnice. Doti pa si je zamislila kot svojo osebnost v liku.

 

 

Uživa v igri z otroci, da si lahko zanje domisli iger, pripravi tematske igre, tematske zabave,… In s pomočjo Doti bo, če bo vse po sreči, letos izdala knjigo oziroma priročnik poln iger za male nadobudneže. Like s katerimi je najbolj aktivna decembra, pa si izmisli in kreira, ko vidi, da ga potrebujem za novo idejo – vsako leto se pridruži vsaj eden.

 

Seveda imam pomočnika in pomočnice. Na večini predstav je ob njej mož Tomaž, ki jo spremlja in pomaga nesti pripomočke (na zabave jih prinesem s sabo celo goro), pomaga mi postavljati sceno, pripravi ozvočenje in jo po delu, varno pripelje domov.

Velikokrat sta ob njej sestra Hana in mami Romana. Vse obvladajo oblikovanje balonov (iz balonov izdelamo najrazličnejše figurice) ter poslikavo obrazov in rokic otrok. Če je pred njo večji dogodek, pa ji na pomoč priskoči skupina odličnih punc, ki ji pomagajo pri animacijah.

 


NAGRADICEEEE

 

Prva ČIST HUDA NAGRADA je …

ANIMACIJA NA ROJSTNODNEVNI ZABAVI

Kako sodeluješ

1. Pofočkaj se na strani ŽUPica in MALA LU

2. Všečkaj predstavitev

3. V KOMENTAR zapiši

– ZAKAJ naj MALA LU obišče ravno vašega otroka na njegovi rojstnodnevni zabavi?

– KJE in KDAJ bi se vam MALA LU pridružila in naredila za vas presenečenje za malega/malo korenjaka/korenjakinjo?

4. MALA LU bo tvoji prijateljici (če boš izbrana ti), ki jo označi v komentar,  podarila posebno nagradico. Kaj? Beri naprej …

POSEBNA NAGRADA ZA TVOJO PRIJATELJICO OZ NJENO DRUŽINO

Ker rada osrečuje male in velike, baloni pa po dosedanjih izkušnjah narišejo nasmehe vsem, se je Tjaša odločila, da bo tvoji prijateljici oz njeni družini podarila pikapolonice, narejene iz balonov, saj jih ima tako rada. Pikapolonice prinašalke sreče bodo k vam poletele v takšnem številu, kolikor je  družinskih članov npr. če so v družini mami, ati in otroček – so to 3 pikapolonice.

 

Nagrajenka bo znana, 20.5.2018

 

 

Comments

comments