Advent in izleti z manjšim proračunom

Adventni Trst, Zagreb, Budimpešta – na dosegu roke za vikend izlet

3be32771b8e0740e1fdc983d07817a68

December je čas, ko mesta zažarijo v soju lučk, ko zadiši po cimetu, ljudem pa se na obraz prikrade nasmeh, za katerega ne potrebujemo posebnega razloga. Hkrati je to tudi mesec, ki si ga želimo preživeti v družbi najbližjih, vendar na koncu vedno znova ugotovimo, da ima december premalo dni, da bi se srečali z vsemi, ki bi jih radi videli. To in pa prazen mošnjiček, ki ga pridno izpraznijo darila in praznovanja, nas nemalokrat staneta prijetnega izleta onkraj domačega kraja.

Zakaj ne bi bilo letos drugače? Kaj ko bi za vikend obiskali katero od bližnjih tujih mest v povsem lastni režiji, pri čemer ni treba, da je to ravno opevani Dunaj? Za vse, ki bi radi odkrili skrivnosti božičnega Trsta, Zagreba in Budimešte, je spodaj nekaj predlogov, ki vam lahko polepšajo katerega od prostih decembrskih dni.

Advent v TRSTu

Center Trsta v decembru zapolnijo stojnice z rokodelskimi in unikatnimi izdelki, ogledate pa si lahko tudi žive jaslice na Piazza San Antonio, kjer od 10. do 24. 12. poteka božični sejem. Dogajanje vsako leto otvori Miklavžev sejem (Viale XX Settembre), ki se odvija samo prvi teden v decembru. Za vse artistične in hipstrske popotnike je obvezna točka na sporedu enodnevni sejem unikatnih ustvarjalcev v okviru organizacije The Hub Trieste14. decembra na Via Cavana 14 . Ko si zaželite kave ter nekaj za pod zob, pa le obiščite stari del mesta ob morju, t. i. “Citta Vecchia”, kjer izberite svoj simpatičen lokalček in si pogrejte še kaj drugega poleg duše, ki si jo boste zagotovo z obiskom tega simpatičnega, “skoraj našega” mesta :).

 • Decembrski “must-do”: ni še prepozno, da ujamete čaroben Disneyev muzikal Lepotica in zver. Traja od 27. 11. do 7. 12., predstava bo v angleščini z italijanskimi podnapisi in slovenskimi povzetki.
 • Strošek prevoza: z avtomobilom (okrog 20 eur/obe smeri), Prevozi.org (okrog 30 eur/osebo obe smeri)
 • Razdalja iz Ljubljane: 100 km
 • Čas potovanja: cca. 1 uro v eno smer

 
Trst

Advent v ZAGREBu

Vse bolj priljubljen med obiskovalci iz drugih držav postaja Zagreb, saj ponuja več različnih dogajanj znotraj centra mesta. Zrinjevac, park blizu glavne železniške postaje ter Trga bana Jelačića, poleg stojnic navdušuje z glasbenim dogajanjem v paviljonu na sredi parka. Dogajanje se začne 29. 11. ter traja do vse do novega leta. Na osrednjem Trgu Bana Jelačića bo prav tako od konca novembra do 24. 12. postavljen oder, kjer se bodo odvijale predstave ter koncerti, ob straneh trga pa bo potekal božični sejem. Nikakor ne smete zamuditi tudi drsališča na Trgu kralja Tomislava in glasbenega dogajanja na Cvijetnem trgu. Vsi, ki vam mraz ne diši preveč in bi se želeli naučiti še kaj novega, se lahko udeležite brezplačnega ustvarjanja in delavnic v sklopu Artomata.

 •  Decembrski “must-do”: Fuliranje – za vse, pri katerih gre ljubezen do izletov skozi želodec in ki pozimi pogrešate ljubljansko Odprto Kuhno. Na Tomićevi se bodo prestavile izbrane restavracije, pogrel pa vas bo tudi izbor pijač. Traja do novega leta.
 • “Must-do Nr. 2”: če je še niste obiskali, imate sedaj razlog, da se spotoma oglasite še v Ikei, pa če potrebujete kaj ali ne – Ikea je le Ikea :).
 • Strošek prevoza: z avtomobilom (okrog 30 eur/obe smeri), Prevozi.org (okrog 20 eur/osebo obe smeri), vlak (povratna 26,2 eur)
 • Razdalja iz Ljubljane: 140 km
 • Čas potovanja: 1,5 ure v eno smer

 ZG1

Advent v BUDIMPEŠTI

Če vas tako Trst kot Zagreb ne navdušita s svojo adventno ponudbo, pa vas bodo zagotovo vzhodni sosedi. Vsi, ki ste imeli kdaj priložnost neobremenjeno raziskovati Budimpešto, se verjetno strinjate, da je to mesto čudovito (in za slovenske razmere tudi zelo ugodno). Božični sejmi v mestu potekajo od konca novembra do novega leta. Glavnina adventnega dogajanja se odvija na trgu pred Baziliko Sv. Štefana, kjer lahko poleg razstavljacev izdelkov, obilice dobre hrane in kuhanega vina, spremljate tudi 3D slikovno animacijo s prazničnimi motivi na zidu bazilike. Projekcija se odvrti vsake pol ure, od 16.30 do 20.00. Od petka do nedelje se lahko otroci od 4. do 14. leta brezplačno drsajo na drsališču sredi božične tržnice. Med vikendi se odvijajo plesni folkorni nastopi, zelo pester program koncertov pa ponuja tudi Bazilika. Vendar pa to ni edino območje, kjer poteka božično dogajanje. Sejem na trgu Vörösmarty v Budimpešti je sicer manjši, vendar po mnenju mnogih eden najlepših v Evropi. Pravljično vzdušje pričarajo lesene hišice, v katerih prodajajo spominke in izdelke domače obrti in ter seveda okrepčila. Vsi željni unikatnih izdelkov mladih dizajnerjev pa vabljeni na sejem Wampdesignvasar, 11. 12. 2016.

 • Decembrski “must-do”: za vse gurmane preizkušanje “kapacitete” želodca s kürtös kalács (sladko pecivo v obliki valja, pečeno na oglju in posuto s sladkorjem, cimetom ali orehi) in pico iz glinene peči … mmm J. In za vse “kofetarje” – eno od redkih bližnjih mest, kjer najdete Starbucks :).
 • “Must-do Nr. 2″:Po tem ko se boste  po poizkušanju dobrot le s težavo premikali, pa sedite na praznični tramvaj, ki vas popelje po mestu (linija št. 2, vsak dan po sončem zahodu)
 • Strošek prevoza: z avtomobilom (okrog 70 eur/obe smeri), Prevozi.org (okrog 40 eur/osebo obe smeri), vlak (povratna 49 eur/osebo)
 • Razdalja iz Ljubljane: 460 km
 • Čas potovanja: 4,5 ure v eno smer

bud1

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja