220stopinjpoševno

Urška Fartelj – kulinarika je njena strast in ljubezen

 

Urška je ljubiteljica okusov, eksperimentiranja in vsega dišečega in okusnega kar spada v kuhinjo. Na svojem blogu 220stopinjpoševno  združuje vse zgoraj omenjeno.

S kuhanjem se je začela intenzivneje ukvarjati, ko so bile pri otrocih ugotovljene alergije. Preko ustvarjanja v kuhinji je ugotovila, da so obroki, ki jih pripravi doma, veliko bolj zdravi in cenovno dostopni. Čutila je potrebo, da vse to nekam zapiše in pričela je z ustvarjanjem spletne strani kjer objavlja svoje recepte, recepte naših babic in svoje mame.

 

Poleg receptov na strani 220stopinjpoševno zapisuje tudi praktične nasvete, kot so, kako preprosto naredimo bešamel, grški jogurt …

 

Urška in Rudolph van Veen (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
Urška in Rudolph van Veen (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

 

Navdušuje jo spoznavanje novih kombinacije, ki tvorijo zanimive in drugačne okuse. Glede sestavine prisega na bio in eko pridelke lokalnega izvora. “Izvor hrane, ki jo zaužijemo je potrebno poznati in doma pridelana je vedno tudi okusnejša, že zato, ker je naša,” pravi Urška. Kljub novejšim prehranskim smernicam, ki prižigajo absolutno rdečo luč rafiniranemu sladkorju, beli moki ali stari dobri domači svinjski masti, je v njeni kuhinji včasih na seznamu tudi to, kajti ni zagovornica strogih prepovedi.

 

(Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
(Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

 

Vse našteto – in še kaj – je pri kuhi po njenem mnenju nepogrešljivo, ker ravno »prepovedane« stvari hrani podarjajo nezgrešljiv okus, aromo, slastnost, tisto ‘nekaj več’. In kot pri vsem drugem tudi tu velja pravilo, da lahko v zmernih količinah brez slabe vesti uživamo vse. Ne nazadnje nas to vodilo ne spremlja le v kuhi, ampak v življenju na sploh.

 220stopinjpoševno.com


220stopinjpoševno.com
je kotiček za vse, ki radi kuhate in tudi tiste, ki mislite, da vam to ne gre od rok ali pa morda sploh še niso poskusili.

Njen zapisi se berejo tekoče, vse je zapisano zelo razumljivo in s šaljivim tonom, saj kot pravi Urša: “Kuhanje je ena sama velika zabava.” Blog 220stopinjpoševno, odlikujeta dve dejstvi – napisan je praktično in opremljen z veliko slikovnega materiala, saj je receptu tako veliko lažje slediti – pole je konkretno prikazan celotni postopek. Recepti so zelo uporabni, ker so sestavine dostopne v naših trgovinah, vsaka jed pa je predstavljena tako, da kar kliče po preizkušanju.

 

Na njeni strani220stopinjpoševno najdete recepte za malico, kruh, glavne jedi, jedi brez glutena, napitke in vse tja do domače lakerne.

 Urškin nov projekt

 

Na kulinarični strani 220 stopinj poševno pripravlja NOV PROJEKT z imenom “Slovenija na krožniku“, kjer se bodo predstavljali lokalni pridelovalci živil, hrane, pijače, trgovine z lokalno pridelanimi živili, izdelki, itd.

Vsi, ki vas bi sodelovanje zanimalo in bi se želeli priključiti in predstaviti s svojimi živili, podjetji imate to možnost BREZPLAČNO, le pišite jim. Na enem mestu in po regijah želi zbrati čim več lokalnih pridelovalcev oz. vseh in vsega, kar predstavlja slovensko, slastično, svežo, lokalno in predvsem domačo kuhinjo.

Urškin slogan: ” Vsi z iste njive, vsak drugačen, pa vendar vsi enaki.”

 

Urška pravi, da je njena najmočnejša lastnost zagotovo UŽITEK. Prisega na polnost jedi, za izvrsten okus in domačnost, za vsrkavanje hrane z vsemi čuti; ne pa za leporečenje pri receptih in pompozna imena jedi, ob katerih se ti zavozla jezik. Pri blogu izstopata praktičnost in uporabnost, kajti najraje od vsega bi Urška ljudi rada navdušila za kuhanje.

Njeno sporočilo je:” Vsak se lahko nauči kuhati, če hoče in rada bi spodbudila, da v kuhinji začnejo ustvarjati, preizkušajo nove recepte, se poigravajo z okusi, saj se moramo konec koncev v kuhinji zabavati, in to cela družina.”

“Nič novega ni rek, da gre ljubezen skozi želodec, mar ne? To velja za vse generacije! Seveda se pri eksperimentih rado kaj ponesreči, toda to ne sme odvrniti od poskušanja, od degustiranja, pa četudi se nam kdaj kaj prismodi, če nam biskvit ne uspe, če v maso po nesreči dodamo sol namesto sladkorja”, pravi Urška. Kuhanje je zabavno, in to je njeno bistveno sporočilo. V Kulinariki je potrebno spustiti vse zavore in uživati.

Za zaključek pa trije slastni recepti – kulinarična poslastica.

 

Njeni slastni recepti

 

Popolno nutelo & karamela Cupcakese z belo čokolado in figami

 

 Popolni nutela & karamela Cupcakes z belo čokolado in figami (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

Popolni nutela & karamela Cupcakes z belo čokolado in figami (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

 

Meet mr. & mrs. Kefirko – enostavni probiotični napitek za otroke

 

Meet mr. & mrs. Kefirko - enostavni probiotični napitek za otroke (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
Meet mr. & mrs. Kefirko – enostavni probiotični napitek za otroke (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

 

Naravni sladoled brez aditivov in za vse okuse je to enostavno

 

Naravni sladoled brez aditivov in za vse okuse (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)
Naravni sladoled brez aditivov in za vse okuse (Vir: http://www.220stopinjposevno.com)

 

Kulinarika je njena strast in ljubezen. Mi ji želimo, da se njeni projekti in želje uresničijo, da bo še naprej tako zavzeto pripravljala čudovite objave in z nami delila svoja kulinarična doživetja in popotovanja.

 

Comments

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja